Як вибрати ортопедичні устілки для дитини?

29.03.2021 15.04.2024
1411
Переглядів: 1411

Перші кроки, перше слово, перший вивчений віршик, – усе це важливі етапи в житті дитини. З першими кроками у малюка не тільки відкривається новий спосіб знайомства зі світом, а й починається формування м'язів стопи.

Відтоді важливо стежити за тим, як малюк ходить, чи зручне йому взуття, а також створювати комфортні умови для того, щоб м'язи стоп дитини всебічно навантажувалися і розвивалися правильно. Для цих цілей, а також для попередження розвитку плоскостопості, використовують масажні дитячі килимки різної фактури і призначають профілактичні та ортопедичні устілки дитині. Далі докладніше розповімо про види лікувальних устілок, коли їх можна і потрібно носити, а також як вибрати ортопедичні устілки для дитини.

 

Ортопедичні устілки для дітей

 

Навіщо носити ортопедичні устілки

Ортопедичні дитячі устілки – це профілактичні або коригувальні вставки для дитячого взуття, які дають змогу запобігти і вилікувати поздовжню або поперечну плоскостопість у дітей. Головне завдання таких конструкцій – фіксація положення стопи в правильній позиції, а також зняття навантаження з певних ділянок стопи та навпаки, – задіяння м'язів, які раніше частково використовувалися під час ходьби.

 


Усе це дуже важливо, адже розвиток дитячої плоскостопості призводить до виникнення різних порушень, починаючи від сколіозу та закінчуючи деформаціями внутрішніх органів.

 

У яких випадках дитині потрібно носити ортопедичні устілки

  • У період активного росту, з другого року життя;
  • У ранньому дитячому, середньому шкільному та підлітковому віці;
  • У разі спостереження поздовжньої, поперечної плоскостопості;
  • У разі спостереження вальгусної та варусної деформації стоп;
  • За наявності симптомів клишоногості, коли стопа або стопи нахиляються всередину;
  • У разі надмірної ваги, що підвищує тиск тіла на стопи, і може призвести до розвитку плоскостопості;
  • За наявності перших симптомів сколіозу;
  • Коли в дитини спостерігається різна довжина ніг.

 

Особливості ортопедичних устілок

  • основу устілок виготовляють із м'якого піноматеріалу, наприклад, бутадієну стиролу, поліфому, термопластику або пінополіуретану.
  • мають підтримувальні супінатори з різним ступенем жорсткості;
  • у ділянці п'яти мають заглиблення і спеціальну подушку, що амортизує;
  • підтримують анатомічно правильне положення поздовжнього і поперечного склепіння стоп.

 

Види дитячих ортопедичних устілок

Перш ніж вибрати ортопедичні устілки для дітей, рекомендуємо ознайомитися з їхніми видами та призначенням.

 

Профілактичні

Це різновид ортопедичних конструкцій, які можна і потрібно носити всім малюкам, навіть, якщо на перший погляд у дитини не помітно жодних порушень стопи. 

 


Головне завдання профілактичних ортопедичних устілок для дітей – це підтримання стопи й анатомічне задіяння всіх потрібних м'язів під час ходьби і в стані спокою.

 

Ортопедичні дитячі устілки, Uriel

 

Ефект їх дії можна порівняти з підтримувальними коліщатками на двоколісному велосипеді, які допомагають навчитися тримати рівновагу і їздити правильно. Профілактичні устілки діють подібним чином. Вони допомагають стопі малюка утримувати правильне положення з кожним кроком. Завдяки конструкції такі ортопедичні вироби тренують м'язову пам'ять ніжок, і малюки вчаться ходити правильно. Так формується звичка, а разом з цим стопа дитини розвивається так, як потрібно з огляду на анатомію. Коли діти виростають, а їхня стопа формується, в устілках, як і в підтримувальних коліщатках на велосипеді, потреба зникає.

 

Як вибрати ортопедичні устілки дитині

 

Особливості профілактичних устілок:

  • Конструкція таких устілок гнучка і тонша, ніж у коригувальних моделях;
  • Мають невеликий підйом (висоту підтримувального супінатора);
  • Покращують кровообіг;
  • Добре амортизують, що не тільки підвищує зручність ходіння, а й зменшує тиск на стопу;
  • Попереджають розвиток плоскостопості;
  • Профілактика порушення постави;
  • Профілактика неправильної ходьби, наприклад, коли малюк ходить на пальчиках.

 

Коригувальні

Конструкції спрямовані для виправлення порушень стопи у дітей, зокрема й для лікування плоскостопості. Якщо профілактичні устілки можна купувати всім дітям, то коригувальні устілки призначає фахівець-лікар, зазвичай ортопед. 

 

Ортопедичні устілки рекомендують дитині для корекції:

  • поздовжньої плоскостопості;
  • поперечної плоскостопості;
  • комбінованої плоскостопості;
  • вальгусної деформації стоп;
  • варусної деформації стоп;
  • клишоногості.

 

Коригувальні конструкції на відміну від профілактичних мають більш жорстку основу, глибоку п'яту і високі бортики. Задня частина таких устілок щільна і має ребра жорсткості. Разом із цим передня частина конструкції доволі еластична для комфортної ходьби, бігу. Дію таких устілок можна порівняти з тим, як діють корсети для постави. Ортопедичні коригувальні устілки для дітей утримують стопу в правильному положенні в різних площинах, допомагаючи виправити не тільки задіяння м'язів, а й формують правильне склепіння стоп.

 


Попри це устілки зручні в застосуванні. Ніжка добре стає на устілку і набуває анатомічно правильного положення, як під час ходіння, так і, коли дитина стоїть або сидить у взутті.

 

Ортопедичні устілки для дитячого взуття

 

Як обрати ортопедичні устілки для дитини

Під час вибору дитячих ортопедичних устілок рекомендуємо завчасно порадитися з лікарем щодо наявності порушень стопи у малюка. Під час вибору певної моделі устілок варто керуватися низкою основних параметрів:

 

  1. Тип устілки. профілактична або коригувальна. Профілактичні можна носити всім дітям. Щодо коригувальних, то такі моделі ортопедичних конструкцій варто обирати тільки за рекомендацією лікаря.
  2. Розмір устілки. Щоб дізнатися розмір устілки, необхідно виміряти довжину стопи дитини, оскільки розміри взуття можуть відрізнятися від типових розмірів устілок. Довжина стопи вимірюється дуже просто: потрібно поставити стопу малюка на аркуш паперу, обвести її, а потім виміряти довжину від п'яти до великого пальчика. До отриманої довжини в сантиметрах додайте 1 см, оскільки дитяче взуття варто купувати із запасом, а значить, і ортопедичні устілки для дитячого взуття будуть потрібні трохи більші, ніж розмір ноги дитини.
  3. Матеріал поверхні устілки. Виробники пропонують ортопедичні устілки для дитини, які виготовлено з натуральної шкіри, м'якого поліестеру, бавовни. Цей параметр також важливо враховувати під час вибору, тому що саме з цим шаром буде контактувати ніжка малюка (у шкарпетках або без них).

Серед виробників ортопедичних устілок для дітей варто виокремити такі компанії: український бренд Prostopoo, ізраїльський бренд Uriel, польский бренд Kaps.

Коментарі
Залиште свій коментар
Ваша електронна адреса не буде опублікована

0 800 500 128

*безкоштовні дзвінки по Україні

Графік роботи call-центру:

8:00-20:00 пн-нд