Як вибрати ходунки для інвалідів

09.08.2019 11.04.2024
1798
Переглядів: 1798

Для людини дуже важливо зберігати рухливість, хоча б частково. Це добре не тільки для психоемоційного стану, а й для опорно-рухового апарату, нормального функціонування серцево-судинної та дихальної системи. Інвалідам у цьому покликані допомогти спеціальні пристрої, зокрема, ходунки. Під інвалідністю в цьому разі розуміють обмеження рухливості внаслідок пошкодження рухового апарату. Воно може бути як постійним, так і тимчасовим, наприклад, період реабілітації після перенесеної травми, хірургічного лікування або судинної катастрофи (інсульт, інфаркт). Усі ходунки необхідні для полегшення ходьби, вони допомагають зберігати рівновагу, служать опорою, підтримують координацію, але всі моделі виготовлені з різними конструкціями, розібратися в яких допоможе експерт "Рідні Медтехніка". Скориставшись його допомогою, ви зможете вибрати та купити найбільш відповідний товар.

Види ходунків

За розміром розрізняють ходунки для дорослих і для інвалідів-дітей. Ті, які для дорослих, діляться на звичайні (для пацієнтів до 100 кг) і посилені (для пацієнтів від 100 до 120 кг, а деякі моделі — до 200 кг).

За конструкцією:

  1. Стандартні (стаціонарні).
  2. Ті, що крокують.
  3. На колесах.
  4. Універсальні.
  5. Ролатори (ролятори).

Ходунки можуть бути одно- і дворівневі, звичайні або пахвові, складні, з регулюванням за висотою.

Стаціонарні

Стаціонарні ходунки — це класичне пристосування на чотирьох (рідше на трьох) ніжках. Це стійка опора. Людина підіймає її, пересуває на невелику відстань, ставить на нове місце, а потім, тримаючись за поручні, крокує сама всередині рами. Такі вироби призначені для тих, хто проходить реабілітацію (неврологічну, посттравматичну), а також для літніх людей із мінімально обмеженими можливостями.

Ходунки, що крокують

Ходунки, які "крокують" разом з інвалідом. На початку підіймають і переставляють один бік, потім другий. Така конструкція дає змогу домогтися стійкої рівноваги, одночасно знявши навантаження з рук, оскільки їх не потрібно підіймати, повністю відриваючи від землі. Ними потрібно користуватися людям з ослабленими руками, наприклад, унаслідок артрозу, ревматичного ураження суглобів пальців тощо.

На колесах

Ходунки на колесах допомагають пересуватися досить швидко. Вони підходять людям з хорошою координацією, які можуть швидко ходити, але в них проблема зі стійкістю.

Універсальні

Це пристрої з коліщатками, але вони можуть працювати і як ті, які "крокують", коли колеса блокують спеціальними фіксаторами. Колесами можуть бути оснащені всі ніжки або тільки передні. Зручні для людей, які проходять посттравматичну реабілітацію, оскільки в різних положеннях забезпечують різні типи розвантаження рухового апарату під час ходьби.

Ролатори

Це ходунки на трьох або чотирьох коліщатках із гальмівною системою на кшталт велосипедної. Від звичайних колісних вони відрізняються маневровістю та додатковими опціями. Це невелике відкидне сидіння для відпочинку від ходьби в будь-який час, кошик або сумка для речей чи покупок, тримачі для милиць, пляшок, склянок. Завдяки цьому ролатори підходять для людей з різними типами тимчасової або постійної інвалідності, а також просто для літніх людей, які відчувають труднощі з пересуванням. Консультанти "Рідні Медтехніка" зазначають, що це один із найзручніших варіантів, однак і вартість його вища, ніж в інших.

Ходунки з додатковими функціями

У різних видів ходунків є додаткові конструкційні особливості.

  • Дворівневі — з опорою двох рівнів, призначені для людей, які відчувають труднощі з вставанням.
  • Пахвові — своєрідні пересувні "милиці" для додаткової опори тулуба у разі ослаблених ніг.
  • Складні — зручні тим, що в складеному вигляді дуже компактні, через що їх можна брати з собою під час пересування як у громадському, так і в особистому транспорті.
  • Регульовані за висотою — економічний варіант дитячих ходунків, оскільки можна змінити висоту для дитини, що підростає, забезпечивши правильний розподіл навантаження на опорно-руховий апарат, замість того, щоб купити нові. Багато ходунків для дорослих також забезпечені цією функцією, що дає змогу підлаштувати їх під зріст кожного інваліда.
  • Ходунки-туалет — використовують не тільки для ходьби, за необхідності трансформуються в крісло-туалет. Їх використовують як підставку для переносного туалету. Вони виконують роль сидіння для душу. Вартість їх вища, ніж у звичайних, але такі пристосування замінюють одразу кілька, і тому вигідні. Вони підходять для літніх людей з важкими розладами опорно-рухового апарату, а також для пацієнтів, які проходять відновлення після операції або травми.
  • Ходунки для інвалідів дитячого віку — такі ж, як і для дорослих, тільки меншого розміру.

Усі моделі іменитих виробників ви можете купити в Рідні Медтехніка. Якщо необхідно, консультанти допоможуть вибрати потрібне пристосування, дадуть докладні інструкції щодо правильного пересування в ходунках і догляду за ними.

Коментарі
Залиште свій коментар
Ваша електронна адреса не буде опублікована

0 800 500 128

*безкоштовні дзвінки по Україні

Графік роботи call-центру:

8:00-20:00 пн-нд