Як бинтувати ноги в разі варикозу

13.02.2019 13.03.2024
79581
Переглядів: 79581

Зміст:

Основна причина варикозу ніг – дестабілізація функції венозних клапанів. Це явище призводить до застою крові з наступним утворенням характерних вузликів. У результаті починають з'являтися тромби, а процес мікроциркуляції проходить із небажаними порушеннями.

Основна група ризику – жінки передпенсійного віку та старші, а також молодші хлопці та дівчата, які через особливості професії проводять на ногах велику кількість часу. Особливу увагу стану ніг треба приділити майбутнім мамам.

На ранній стадії захворювання добре зарекомендувала себе так звана компресійна терапія, тобто накладання еластичного бинта на нижні кінцівки. За умови грамотного підходу метод допомагає мінімізувати наслідки такого явища, як-от венозний застій. У результаті прогрес захворювання повністю або частково сходить нанівець, а ймовірність можливих ускладнень знижується. Важливо поставитися до процедури відповідально та проводити її щодня, інакше позитивного ефекту можна так і не дочекатися.

Бинт еластичний Variteks 406 Бинт еластичний Variteks 408


Сьогодні популярне серед широких верств населення бинтування поступово поступається позиціями компресійному трикотажу. Ідеться про спеціалізовані колготки, панчохи та шкарпетки. Усі вони зручніші з кількох причин. По-перше, не потрібно регулювати оптимальної величини натягу. По-друге, вироби не спадають і по-третє, вигідно відрізняються привабливішим зовнішнім виглядом.

Колготки компресійні, 2 клас, 27-36 мм рт.ст., чорні, Tiana 890 Панчохи компресійні профілактичні, 13-15 мм рт.ст., бежеві, Tiana 835
Шкарпетки компресійні для діабетиків, р. 36-47, Avicenum ДІАФІТ, синій, Aries

На жаль, компресійний трикотаж підходить далеко не завжди. Іноді виникають проблеми з розміром, силою натягу, а часом отримати результат заважають індивідуальні особливості людини. У таких випадках на допомогу приходить старе добре бинтування.

Чи допомагає еластичний бинт у разі варикозу

У лежачих хворих відбувається зниження швидкості кровотоку, унаслідок цього в поверхневих венах ніг відбувається застій крові, що може призвести до утворення тромбів. Зменшити ймовірність застою крові в поверхневих венах можна за допомогою еластичного бинтування кінцівок. Важливо вказати, що лише дотримуючись техніки накладання бинта можна досягти ефективності його застосування.

Для бинтування зручно використовувати бинти шириною 8-12 см та довжиною 2,5-3,5 метри. Бинтування треба починати від основи пальців. Для фіксації початку необхідно зробити два оберти трохи розтягнутим бинтом і далі, перекриваючи попередній виток приблизно на 2/3, з помірним натягом накладати бинт по спіралі. Уся поверхня ноги має бути закрита. У верхній частині тиск бинта на ногу необхідно дещо знизити. Кінець бинта треба закріпити спеціальними фіксаторами. Один раз на добу ноги потрібно розбинтовувати, роблячи перерву на годину.

Тільки дотримуючись техніки застосування еластичного бинта й рекомендацій лікаря, можна досягти ефективності в лікуванні варикозу.

7 правил, які потрібно знати всім, хто використовує еластичний бинт:

  1. Бинтувати кінцівки рекомендовано відразу після пробудження. Якщо перед цим пацієнт рухався або навіть просто стояв, рекомендовано заздалегідь зайняти положення лежачи щонайменше на п'ять-десять хвилин. Бинтувати ногу краще піднятою, так, щоб стопа утворювала прямий кут відносно гомілки.
  2. Бинтування вважають коректним, якщо пов'язку накладають від кісточки в бік стопи з обов'язковим захопленням п'яти.
  3. Необхідно, щоб кожен наступний виток бинта закривав попередній приблизно на 30-50%. Щоб пов'язка не сповзала, на п'яту накладають так званий "замок вісімкою". Завдяки йому виріб тримається довше та не спадає під час носіння.
  4. Бинт накладають поступово, з обов'язковим захопленням усіх ділянок. У міру обмотування ноги натяг поступово та навмисно послаблюють. Забинтована ділянка повинна закінчуватися на відстані 7-10 сантиметрів до ураженої вени. Важливо, щоб під час натягу пов'язки не з'являлися згини, а під бинт не потрапили сторонні тіла. Надмірне натягування негативно позначиться на мікроциркуляції, тому принесе більше шкоди, ніж користі.
  5. Нормально, якщо відразу після накладання пов'язки кінчики пальців набули синюватого відтінку. Переважно під час ходьби природний колір відновлюється дуже швидко.
  6. Якщо пацієнту потрібен відпочинок у положенні лежачи, бинти знімають. Винятком із цієї ситуації можуть бути лише додаткові приписи лікаря.
  7. Бажано підбирати еластичну пов'язку під кожну кінцівку індивідуально, залежно від характеру ушкодження.

Як доглядати за еластичним бинтом

Лікарі радять купувати щонайменше пару комплектів еластичних бинтів. За їхнім гігієнічним станом дуже важливо стежити. Прати рекомендовано що два дні. Але не сподівайтесь на побутову техніку. Для таких пов'язок оптимальним досі вважають ручне оброблення господарським милом. Зношені бинти підлягають негайній заміні. Бажано весь час використовувати вироби одного й того самого виробника та однієї моделі.

Протипоказання до бинтування варикозних ніг

Компресійна терапія, як і будь-який метод лікування, не обходиться без протипоказань:

  • серцева недостатність на пізній стадії;
  • гострі інфекційні захворювання нижніх кінцівок;
  • синдром діабетичної стопи;
  • облітерувальні захворювання артерій і вен на ногах у хронічній формі.

Граничну обережність треба виявляти й під час лікування пацієнтів із цукровим діабетом. Втрачати пильність не варто навіть за відсутності ускладнень. Перед початком компресійної терапії рекомендовано консультацію лікаря. Тим більше, що сучасних методів боротьби з варикозом є дуже багато.

Коментарі
Залиште свій коментар
Ваша електронна адреса не буде опублікована

0 800 500 128

*безкоштовні дзвінки по Україні

Графік роботи call-центру:

8:00-20:00 пн-нд