Іммобілізувальні бинти 3М

14.02.2019 01.04.2024
1334
Переглядів: 1334

Гіпсова іммобілізація та її основні недоліки в рамках методу консервативного лікування

За століття існування медицини гіпсові пов'язки допомогли мільйонам людей. На жаль, з погляду сучасної науки цей метод уже морально застарів. Гіпсова іммобілізація має низку недоліків як така, а також внаслідок супутніх чинників, що характеризують особливості гіпсу.

Будь-яка циркулярна пов'язка з гіпсу набуває форми твердого футляра з певним діаметром. Пов'язка застигає в положенні, в якому перебувала кінцівка в момент перев'язки. Якщо рівень набряклості пошкодженої ділянки зменшився або збільшився, гіпсова пов'язка не змінює форму, розмір і залишається такою ж жорсткою. У результаті кінцівка часто відчуває додатковий тиск. У зворотній ситуації пропадає ефект фіксації.

Крім перерахованих вище особливостей, гіпс досить довго сохне, швидко забруднюється, завдає незручностей, пов'язаних із носінням повсякденного одягу, має слабку стійкість до води, ламкий і досить багато важить. Гіпсова пов'язка також ускладнює процес спостереження за кістковою тканиною, що перебуває у стадії відновлення, за допомогою рентгена.

Суть функціональної іммобілізації

Метод "трьох точок фіксації" в рамках іммобілізації травмованої ділянки тіла після перелому з'явився в результаті фундаментальних біомеханічних досліджень. В основу концепції лягло застосування жорсткої шини, яку накладають на поверхню пошкодженої ділянки. При цьому мають на меті унеможливити зміщення небажаного характеру. Паралельно використовують м'який матеріал, який допомагає створити для пов'язки циркулярну опору. Спосіб дає змогу зберегти максимальну мобільність здорових суглобів. Завдяки особливостям конструкції пов'язка швидко адаптується до нових контурів тіла залежно від роботи певних м'язових груп.

Поява Scotchcast Plus (3M), що містять менше смол з метою полегшення роботи з матеріалом, і розробка Soft Cast (3M) – більш гнучкого щодо тиску матеріалу, змінили класичні уявлення про зовнішню іммобілізацію.

Скотчкаст Плюс (Scotchcast Plus 3M)

Scotchcast Plus – іммобілізувальний бинт на основі полімерів належить до категорії так званого "штучного гіпсу". Його використовують переважно як більш вдалу заміну гіпсової пов'язки у пацієнтів із переломами. Скотчкаст, як полімерний бинт високої якості, став основою для виробництва лонгетів і циркулярних пов'язок. Матеріал вирізняється широким переліком конкурентних переваг порівняно з гіпсовими пов'язками:

  1. Міцність і мінімальна вага. У Скотчкаста немає властивої гіпсу крихкості, зламати його важко, тому навантаження пов'язка переносить досить добре. Вага готової пов'язки приблизно в 5 разів менша за гіпсовий аналог. 
  2. Матеріал не здатний викликати алергічну реакцію та відрізняється низьким рівнем токсичності.
  3. Шанси на виникнення свербежу й інших неприємних відчуттів зведені до мінімуму – пов'язка відмінно "дихає" в будь-якому положенні. 
  4. Скотчкаст не боїться води – пацієнт спокійно приймає в пов'язці душ без додаткових, допоміжних пристосувань.

Характеристики

У складі Scotchcast™ Plus – основа зі скловолокна, додатково просочена поліуретановою смолою. Коли вода вступає в контакт з пов'язкою, матеріал починає тверднути в результаті хімічної реакції. Пов'язка Скотчкаст легка, рентгенопрозора та повітропроникна, але не пропускає воду (п'ять шарів матеріалу мають рівень проникності для вологи в 1100 л/м2/с).

Смола на основі поліуретану в складі пов'язки здатна тверднути за 36°С. Ця особливість забезпечує пацієнту додаткову безпеку. Надлишкові термічні ушкодження та виділення тепла унеможливлено, оскільки температура води, за якої бинт починає намокати, має перебувати в діапазоні 21°С-24°С.

Пов'язку також накладають досить легко, оскільки в смолі є спеціальна речовина, яка унеможливлює прилипання рукавичок. Кількість шарів накладення в іммобілізувальної пов'язки також значно менша порівняно з гіпсом.

У процесі виготовлення пов'язок використовують бинти неонового, лілового, рожевого, зеленого, жовтого, червоного, світло-блакитного та синього кольору.

Софткаст (Soft Cast)

Матеріал характеризують як напівтвердий, тому з нього зручно виготовляти пов'язки різного ступеня жорсткості. Навіть після затвердіння пов'язка залишається напівтвердою, тому м'язи в зоні ушкодження залишаються рухомими та почуваються досить комфортно.

Пов'язку з Софткасту характеризують як знімну, оскільки її легко розрізають пов'язковими ножицями. Не розтяжний, але гнучкий матеріал дає змогу зберегти первісну форму. Софткаст найчастіше використовують у комбінації зі Скотчкастом (полімерний бинт). Scothcast потрібен, щоб сформувати опорну лонгету з більш високим рівнем жорсткості. Далі в справу вступає SoftCast, за допомогою якого вдається завершити формування пов'язки за принципами функціональної стабілізації.

Більш сучасні іммобілізувальні пов'язки скорочують термін реабілітації пацієнта, оскільки знижують рівень кісткової та м'язової гіпотрофії, а також ризик появи набряків.

Якщо пов'язку накладають на ногу, потрібно 4-6 шарів матеріалу, для рук достатньо 3-4 шари. Завдяки унікальним властивостям пов'язку цілком реально зняти навіть без допомоги ножиць. Досить розмотати бинт.

Коментарі
Залиште свій коментар
Ваша електронна адреса не буде опублікована

0 800 500 128

*безкоштовні дзвінки по Україні

Графік роботи call-центру:

8:00-20:00 пн-нд