Ходунки для дорослих. Обираємо та використовуємо правильно

14.02.2019 26.03.2024
1156
Переглядів: 1156

Максимальний рівень стійкості забезпечують ходунки з чотирма ніжками. Такі пристосування рекомендовані на ранніх стадіях реабілітації. Занадто слабким пацієнтам підійдуть моделі з полегшеною рамою та передніми колесами. Для додаткової опори під час ходьби зручно використовувати ролери. Вони помітно збільшують швидкість пересування в приміщенні та на вулиці.

Під час вибору моделей з ролерами рекомендують подумати про покриття сидіння. Якщо на ньому відпочиватимуть довше кількох хвилин – обирайте моделі з м'яким покриттям.

Основні орієнтири під час вибору ходунків для дорослих

Ріст
Купівля моделі з функцією регулювання зросту дуже зручна, оскільки дає змогу відрегулювати пристосування під конкретну людину. Після правильного налаштування руків'я ходунків розташоване паралельно зап'ястю опущеної руки. У цьому разі рукам, плечам, спині та шиї не загрожує перевтома.

Вага
Зверніть увагу на навантаження, яке здатні витримати ходунки. Якщо пацієнт великий, віддайте перевагу моделям із посиленою рамою. Якщо цього не зробити, ситуація ризикує обернутися зламаними ходунками, падінням і додатковою травмою.

Поручні
Тут головний критерій – це зручність. Долоні більшості пацієнтів сильно потіють, тому пористе або м'яке покриття підійде якнайкраще. У хворого артрит? Використовуйте ходунки з товстими ручками, занадто тонкі трубки заподіють незручність і біль пацієнтові.

Крім того, за кількістю поручнів ходунки бувають із двома поручнями та з чотирма – дворівневі. У дворівневих ходунках одна пара поручнів розташована в нижній частині конструкції, а інша у верхній. Завдяки цьому людині буде простіше піднятися та встати, спираючись спочатку на нижні поручні, а потім на верхні. Ходунки з двома рівнями можна використовувати за необхідності як повноцінні поручні для унітаза.

Ніжки
Якщо не мовиться про колеса, вибір доводиться робити між моделями з чотирма та трьома ніжками. Останній варіант видається більш маневровим, тому рекомендований для використання в будинках і квартирах.

Колеса
Розмір коліс має вирішальне значення. Занадто маленькі ідеальні для внутрішньоквартирного використання. На ходунках з великими колесами зручніше пересуватися вуличними тротуарами.

4 причини купити ходунки:

  1. Навантаження на ноги значно зменшиться, а рівновагу під час ходьби вдасться зберегти.
  2. Однаково зручно пересуватися всередині приміщення і на вулиці. 
  3. Гумові наконечники допомагають зберегти стійкість навіть на слизьких ділянках.
  4. Ходунки надійніші та зручніші за милиці або тростину.

Прості правила вибору ходунків

Купуйте ходунки з урахуванням специфіки використання. Передні колеса, полегшена рама, кількість ніжок і додаткова опора під лікоть можуть як стати в пригоді, так і не підійти.

Існують моделі для дому та вулиці, а також комбіновані варіанти. Перед покупкою варто поміркувати на цю тему.

Спробуйте, чи витримують ходунки вагу пацієнта. Якщо рама прогинається під вагою – це поганий показник. Віддайте перевагу більш міцному виробу.

Ходунки мають бути зручними насамперед для пацієнта. Іноді найвдаліші, на перший погляд, моделі, банально не підходять з індивідуальних причин. Врахуйте цей момент.

Вибирайте ходунки разом із пацієнтом. Обов'язково спробуйте відрегулювати всі доступні параметри. Слідкуйте, щоб постава залишалася рівною. У ділянці шиї, плечей, спини та рук не повинно бути неприємних відчуттів.

Пластикові руків'я ковзають і натирають долоні. Вибирайте моделі з м'яким покриттям, якщо передбачене тривале використання.

Звертайте увагу на кількість ніжок. Чим їх більше – тим стійкіша модель. Орієнтуйтеся на фізичні можливості пацієнта перед купівлею ходунків.

Моделі з колесами підійдуть для пацієнтів, здатних пересуватися на відносно високій швидкості. Великі ролери рекомендують для вулиці, а маленькі для переміщення в межах будинку або квартири.

Правила руху з ходунками в руках

Спочатку виставляйте вперед ходунки й тільки після цього пересувайтеся самі. Тримайте спину прямо. Не рухайте ходунки, поки не завершите розпочатий рух. Уперед раму краще не нахиляти – це дуже небезпечно. Не переміщуйте пристосування занадто далеко. Ваше завдання – навчитися пересуватися повільно та безпечно.

5 табу для тих, хто пересувається за допомогою ходунків:

  1. Ніяких ескалаторів і сходів – про них доведеться забути. 
  2. Маса не повинна концентруватися на одному кінці рами - це веде до перекидання. 
  3. Намагайтеся обходити стороною ділянки з вологою підлогою.
  4. Паморочиться голова? Відкладіть прогулянку на інший час.
  5. Підозрюєте несправність? Проконсультуйтеся в того, хто може виправити сам або віддати в ремонт фахівцеві.
Коментарі
Залиште свій коментар
Ваша електронна адреса не буде опублікована

0 800 500 128

*безкоштовні дзвінки по Україні

Графік роботи call-центру:

8:00-20:00 пн-нд