Головні предмети медичного кабінету

09.08.2019 11.04.2024
2179
Переглядів: 2179

Якісна медична допомога залежить від кваліфікації фахівця та від того, наскільки зручно йому буде приймати пацієнтів, чи комфортно буде на прийомі пацієнтам і від оснащення лікарського кабінету.

Устаткування має відповідати виду наданої допомоги. У приміщенні, де лікар надає первинну допомогу, мають бути створені умови для огляду пацієнта, бесіди з ним і запису даних. У приміщенні, де проходять перев'язки, мають бути місця для зберігання чистого та використаного перев'язувального матеріалу, столики для інструментів. У приміщенні, де ведуть прийом немовлят, — сповивальний столик, дитячі ваги та ростомір. Усі предмети медичного призначення повинні відповідати певним стандартам. У спеціалізованому магазині Рідні Медтехніка можна купити все необхідне.

Загальні правила

Вимоги, що висувають до оснащення медичних кабінетів, регулюються законодавчо, санітарними правилами (СанПіН). Суть у наступному:

  1. Устаткування має бути виготовлено зі спеціальних матеріалів (нетоксичних, зносостійких).
  2. Усі предмети, зокрема й медичні меблі, потребують ретельної та регулярної санітарної обробки. Їх має бути легко мити й вони мають бути стійкими до впливу розчинів для дезінфекції (тому ціна на такі меблі зазвичай дещо вища).
  3. Усі предмети мають бути ергономічними, максимально ефективними для виконання тих дій, для яких вони призначені.

Зазначимо також пункт, який не входить до переліку затверджених вимог. Однак він важливий як для фахівця, який проводить багато часу в робочому приміщенні, так і для пацієнта, для якого потрібно створити сприятливу атмосферу. Оснащення лікарського кабінету має бути естетичним і максимально комфортним.

Основні предмети кабінету сімейного лікаря

Приміщення, в якому веде прийом лікар загальної практики, служить для надання первинної допомоги. Це означає, що воно перше, куди пацієнт зазвичай потрапляє зі своєю проблемою. Для кожного пацієнта заводять медичну карту — документ, у якому зазначаються всі відомості про його здоров'я. Відповідно, перше, що необхідно, це стіл для лікаря та стільці для нього та пацієнтів, місце для документації. Первинний прийом часто передбачає огляд, для якого пацієнту потрібно роздягнутися, тому необхідна ширма. Іноді потрібно оглянути пацієнта в положенні лежачи, для цієї мети встановлюють кушетку. Обов'язкова наявність умивальної раковини.

У терапевта мають бути інструменти для первинної діагностики: апарат для вимірювання тиску (тонометр), фонендоскоп, термометр, глюкометр, пульсоксиметр та інша техніка. Медичні інструменти, як і ліки, потрібно зберігати в спеціальній шафі. Ще одна, офісного типу, призначена для зберігання документації. Таким чином, у приміщенні, де веде прийом лікар загального профілю, частина оснащення офісне, а частина медичне.

Основні елементи хірургічного кабінету

Приміщення, де веде прийом хірург, зазвичай поділяється на дві частини: приймальню та маніпуляційну. У приймальні пацієнта запитують, оглядають, документують його стан. У другій проводять нескладні операції та роблять перев'язки (складні операції проходять в операційній). Приймальня, вона ж оглядова частина, мало чим відрізняється від терапевтичних приміщень, ті самі меблі та техніка.

Головні елементи маніпуляційної — операційний стіл і хірургічний світильник, так звана безтіньова лампа. Медична шафа для інструментів, шовного та перев'язувального матеріалів тут теж обов'язкова, так само як і холодильник для зберігання лікарських засобів. Для знезараження, приміщення обладнане кварцовою лампою, стерилізатором для інструментарію та матеріалу. Залежно від спеціалізації є й інша медична техніка. Раковина має бути з ліктьовим змішувачем, таким, що можна відчиняти та зачиняти ліктем.

Основні елементи шкільного медичного кабінету

У школі лікарський кабінет призначений для проведення профілактичних оглядів дітей, щеплень і надання першої допомоги, тому в ньому мають бути:

  • письмовий стіл;
  • стільці;
  • офісна шафа;
  • кушетка;
  • ширма;
  • холодильник для ліків;
  • шафа для інструментів;
  • столик для інструментів;
  • прилади й інструменти (термометр, глюкометр, тонометр, ваги тощо);
  • умивальник і відро з кришкою, яка відкривається за допомогою педалі.

У кожному медичному кабінеті має бути якісне освітлювальне обладнання.

Таким чином, в облаштуванні приміщень для лікарів різного профілю є спільні для всіх предмети: шафи, столи, умивальна раковина, освітлювальні прилади, столики для інструментів. До спеціалізованих належать: безтіньова лампа й операційний стіл у хірурга, ростомір у педіатра тощо. Усе необхідне оснащення та техніка, вироблені відповідно до вимог, що висувають до медичних предметів, чудової якості та за доступною ціною можна купити в "Рідні Медтехніка". Якщо потрібно, кваліфіковані менеджери "Рідні Медтехніка" детально розкажуть про кожен предмет і допоможуть визначитися з вибором.

Коментарі
Залиште свій коментар
Ваша електронна адреса не буде опублікована

0 800 500 128

*безкоштовні дзвінки по Україні

Графік роботи call-центру:

8:00-20:00 пн-нд