Гіперлордоз хребта: симптоми, причини, лікування

27.10.2023 19.03.2024
2254
Переглядів: 2254

Зміст:

Гіперлордоз – це один із проявів порушення постави. Така патологія не завжди вимагає медикаментозного лікування, але наслідки її є досить небезпечними і для дітей, і для дорослих. Як зрозуміти, що в тебе гіперлордоз? Які методи діагностики, лікування та профілактики цього захворювання сучасна медицина вважає найбільш ефективними?

Що таке гіперлордоз?

Фізіологічний лордоз (вигин) хребта є нормою, саме така його форма допомагає розподіляти вертикальні навантаження та створювати амортизацію під час ходіння. Якщо на рентгенівському знімку помітний вигин хребта, кут якого перевищує 40 градусів, ортопеди діагностують патологічний лордоз і призначають корекційну терапію – єдиний можливий метод лікування гіперлордозу.

Спеціалісти виділяють два типи захворювання, залежно від причин: вроджений і набутий гіперлордоз. Вроджений гіперлордоз – явище не надто поширене. Така патологія пов’язана з аномалією розвитку хребта, коли немає зрощення дуги хребців. Набагато частіше діагностують вторинну, набуту патологію.

Є декілька різновидів гіперлордозу:

  • рахітичний – збільшення вигину відділів хребтового стовпа пов’язане з дефіцитом вітаміну D. Рахітичний гіперлордоз є характерним для дітей, його вважають одним із чинників, що провокують розвиток сколіозу;
  • паралітичний, пов’язаний із дисфункцією скелетних м’язів – частіше діагностують у пацієнтів, хворих на ДЦП або після перенесеного поліомієліту;
  • травматичний – може спостерігатися в людей після вивиху або перелому стегна, коли людина змушена змінювати природне положення тіла, щоб утримувати рівновагу під час ходьби;
  • функціональний – частіше виникає в підлітковому віці, як наслідок дисбалансу між зростанням кісток і формуванням мускулатури, коли хребет виявляється неготовим і зазнає деформації внаслідок підвищених навантажень;
  • компресійний – притаманний особам похилого віку, оскільки є результатом дистрофічно-дегенеративних змін в опорно-руховому апараті. Супутніми захворюваннями є остеохондроз шийного відділу та хвороба Бехтерєва.

Основні причини поперекового гіперлордозу

Ортопеди виділяють первинні та вторинні чинники, що провокують виникнення такої патології. До первинних належать:

  • деякі захворювання – наприклад, туберкульоз хребта;
  • новоутворення різної природи;
  • аномалії розвитку хребтового стовпа;
  • порушення обміну речовин, що призводять до ожиріння;
  • генетична схильність.

Вторинні причини гіперлордозу попереку не менш небезпечні, але в цьому разі розвитку захворювання можна запобігти. Серед вторинних причин гіперлордозу:

  • травми та наслідки хірургічних операцій на хребті;
  • захворювання опорно-рухового апарату, що призводять до порушення ходи та зміни фізіологічного кута нахилу осі, який необхідний для збереження рівноваги;
  • вагітність – патологічний лордоз є компресійною реакцією на зміщення центру ваги;
  • остеопороз – захворювання, під час якого хребці стають крихкими;
  • неправильна постава, що зберігається впродовж тривалого часу, здійснює стресовий вплив на поперековий відділ хребта та може, у кінцевому результаті, призвести до гіперлордозу;
  • слабкість і скорочення м’язів стегна та черевного преса;
  • брак фізичної активності в необхідному обсязі, гіподинамія.

Як визначити гіперлордоз: симптоми та діагностика

Гіперлордоз – захворювання, перші симптоми якого пацієнти часто залишають поза увагою. Як зрозуміти, що гіперлордоз є і з ним потрібно щось робити? Серед симптомів: біль у зоні попереку та крижів, підвищена втомлюваність і дискомфорт у процесі ходьби. Зовні помітною ознакою патології є аномально сильний вигин у нижній частині спини (в попереку).

Зазвичай, пацієнт вказує на обмеження під час виконання деяких рухів, особливо під час спроби нахилів і поворотів. Водночас пацієнт не відчуває великого полегшення, навіть після тривалого відпочинку.

Виражений гіперлордоз поперекового відділу сприяє формуванню сідлоподібної спини, пласкої талії, випинанню сідниць і живота. Часто досить помітно змінюється хода. У разі гіперлордозу людина підсвідомо намагається відводити таз назад, корпус нахиляти вперед, а ноги розставляти ширше – для збільшення площини опори. Патологія форми хребта призводить до розтягнення м’язів живота й опущення внутрішніх органів, впливає на їхню функціональність.

Окрім цього, гіперлордоз супроводжують такі симптоми:

  • надмірний нахил голови вперед;
  • наявність великого проміжку між нижньою частиною спини та поверхнею, коли пацієнт лягає на спину;
  • відчуття втоми в ногах і спині, що дуже швидко розвивається під час статичних навантажень.

Отже, гіперлордоз хребта, симптоми якого ми навели вище – це патологія опорно-рухового апарату, що, за браком корекції, призводить до цілої низки неприємних симптомів і знижує якість життя людини, обмежуючи рухову активність.

Діагностику гіперлордозу здійснюють на основі історії хвороби й огляду, у процесі якого лікар-ортопед визначає ступінь захворювання і наявність супутніх деформацій хребта – кіфозу або сколіозу. Окрім цього, спеціаліст здійснює оцінювання амплітуди рухів і вимірювання м’язової сили. Якщо необхідно, лікар призначає:

  • рентгенографію – для виявлення наявності змін та оцінення ступеня патології;
  • КТ або МРТ – за наявності неврологічної симптоматики або інших соматичних захворювань, які можуть провокувати гіперлордоз;
  • спонділометрія – дослідження, яке допомагає встановити ступінь деформації хребта;
  • лабораторні аналізи – для виявлення наявності запальних процесів, інфекцій і новоутворень.

Гіперлордоз: як виправити?

Без лікування поперековий гіперлордоз поступово прогресує, а деформація хребта стає більш вираженою. Посилюється больовий синдром: біль стає пекучим і більш інтенсивним. Часто виникають:

  • порушення функцій органів малого таза;
  • відчуття оніміння в нижніх кінцівках;
  • обмеження рухливості хребта в зоні попереку;
  • порушення кровопостачання головного мозку та пов’язані із цим чинником проблеми – погіршення пам’яті,
  • зниження когнітивних функцій і концентрації, проблеми зі сном.

Лікування

Як лікувати гіперлордоз? Чи можна вилікувати гіперлордоз раз і назавжди? Зазвичай протокол лікування обирають індивідуально, залежно від стану пацієнта, його віку та супутніх захворювань. Дуже важливо вжити заходів для подолання або зменшення впливу чинників, що провокують патологічні зміни в хребті. Найбільшу ефективність забезпечує запровадження комплексного підходу до того, як лікувати гіперлордоз. Зазвичай лікар призначає:

  • медикаментозне лікування симптомів гіперлордозу – включає застосування знеболювальних і протизапальних препаратів, вітамінів групи B, препаратів для зняття м’язового спазму (міорелаксанти) та місцевих препаратів;
  • фізіотерапія – різноманітні процедури, кінезіотерапія, м’які мануальні процедури, тракційна терапія, лікування електрофорезом, ультразвукові методи лікування, вплив на відповідні акупунктурні зони та грязьові ванни. Особливо популярні корсети від гіперлордозу, що сприяють корекції постави, а також – ортопедичні устілки та спеціальне взуття;
  • дієтичне харчування – призначають у разі ожиріння;
  • хірургічне втручання – призначають у разі найтяжчих випадків, за умови браку позитивної динаміки від
  • застосування консервативного лікування.

Коректор постави, Variteks 138

Покращити самопочуття допомагає виконання фізичних вправ від гіперлордозу, що сприяють покращенню постави. Заняття з лікувальної фізкультури можна проводити лише після позбавлення гострої фази, коли сильний біль відступає.

Профілактика

Про ефективну профілактику гіперлордозу варто подбати вже в дитячому віці, забезпечуючи малюка не лише здоровим повноцінним раціоном, але й достатнім обсягом фізичної активності. Такі заходи сприяють створенню міцного м’язового каркаса, що триматиме всі відділи хребта у фізіологічно правильному положенні. Саме тому дуже важливо обмежувати час перебування дитини біля комп’ютера або перегляд телепередач, контролювати час виконання домашніх завдань і положення, яке дитина займає за письмовим столом.

Ортопедичні корсети давно є одним із найбільш ефективних засобів корекції та профілактики патології захворювання. Вони актуальні для дітей, підлітків і навіть дорослих, що змушені тривалий час упродовж дня перебувати в статичній позі.

Бандаж попереково-крижовий, 30 см, Variteks 131

Сьогодні інтернет-магазин "Рідні Медтехніка" пропонує величезний асортимент корсетів і коректорів постави від провідних світових виробників. У каталозі покупці знайдуть високоякісні сертифіковані ортопедичні вироби, які виготовляють із безпечних екологічних матеріалів, що не заважають рухатися та дають змогу шкірі дихати. Для вибору таких корсетів або бандажів варто звернутися до кваліфікованого фахівця, який зробить відповідні рекомендації, зважаючи на ступінь патології.

Окрім цього, у каталозі можна знайти безпечні високоякісні харчові добавки для дорослих і дітей із високим вмістом вітамінів В, групи кальцію. Вживання таких вітамінно-мінеральних комплексів за рекомендацією лікаря сприяє укріпленню кісткової, м’язової та сполучної тканини, покращенню функції опорно-рухового апарату, особливо, в осіб похилого віку.

Надзвичайно важливо приділяти увагу фізичній активності, слідкувати за вагою та в жодному разі не відкладати візит до лікаря, якщо помітили, навіть незначні ознаки гіперлордозу попереку. Своєчасна діагностика та вчасна корекція допоможуть позбутися проблеми або, як мінімум, набагато покращити стан здоров’я та уникнути небезпечних наслідків гіперлордозу.

Коментарі
Залиште свій коментар
Ваша електронна адреса не буде опублікована

0 800 500 128

*безкоштовні дзвінки по Україні

Графік роботи call-центру:

8:00-20:00 пн-нд