Що таке сатурація та чому важливо стежити за рівнем насиченості крові киснем?

05.05.2021 07.03.2024
21960
Переглядів: 21960

Зміст:

Сатурація крові – це один із показників життєдіяльності організму. Подібно до рівня артеріального тиску або температури тіла вимірювання сатурації дає змогу відстежувати стан здоров'я. Сатурація показує рівень насиченості капілярної крові киснем.

Що таке сатурація крові в медицині? Це насамперед показник, який важливо постійно відстежувати в оцінюванні роботи дихальної системи. В останній рік усе частіше можна почути важливість параметра сатурації у зв'язку з пандемією COVID-19. Це пов'язано з тим, що коронавірусна інфекція може викликати пневмонію, що призводить до зниження рівня сатурації та гіпоксії.

Що таке сатурація норма

Яка має бути сатурація: норми сатурації крові людини

Розгляньмо показник сатурації з погляду біології. Почнімо з того, що у крові людини містяться кров'яні тільця – еритроцити. Вони насичуються киснем у легенях і переносять його в тканини з усього організму. Це безперервний процес. Еритроцити містять гемоглобін. Саме молекули гемоглобіну переносять молекули кисню. Одна молекула гемоглобіну здатна зв'язуватися з чотирма молекулами кисню під час проходження через легені. Якщо молекули гемоглобіну переносять максимальну кількість кисню, вважають, що насичення артеріальної крові киснем – 100%, тобто рівень сатурації кисню – 100%.

Норма сатурації в дорослої людини – 95-99%. Що робити, якщо сатурація низька? Якщо цей показник нижчий за 94-92%, потрібне спостереження, госпіталізація та оксигенотерапія. Про це розповімо далі в статті.

Чому важливо вимірювати сатурацію?

Відстеження рівня сатурації дає змогу визначити рівень дихальної недостатності. Як виміряти сатурацію? Для вимірювань переважно використовують пульсоксиметри. Великий вибір такого потрібного в наш час приладу можна знайти на medtechnika.ua. Це компактні електронні прилади, які закріплюють на пальці та вимірюють рівень насичення артеріальної крові киснем.

Чому в разі різних захворювань, зокрема коронавірусної інфекції, необхідно постійно вимірювати сатурацію:

  • у разі перебігу хвороби середньої тяжкості, зокрема за наявності пневмонії, рівень сатурації поступово знижується; це може відбуватися як зі швидкістю зниження на 1-2% протягом кількох годин, так і протягом 1-2 днів;
  • наприклад, у разі тромбозу легеневої артерії рівень кисню в крові може падати дуже різко; знизитись до критичного рівня за лічені хвилини.

Ще один момент – виняток із правил. Люди з хронічною обструктивною хворобою легень (ХОЗЛ) часто мають нижчий рівень сатурації, ніж здорові люди. Наприклад, курці з ХОЗЛ можуть мати сатурацію 92% і нижче. Водночас їхній організм адаптований до такого.

Зниження кисневої сатурації: ознаки та наслідки

Основні симптоми зниження рівня сатурації:

  • запаморочення;
  • слабкість;
  • головний біль;
  • ускладнення дихання, задишка;
  • прискорене серцебиття;
  • больові відчуття в грудях;
  • сплутаність свідомості;
  • синюшність кінчиків пальців;
  • синюшність носогубного трикутника;
  • ослаблення імунітету.

Наслідки зниження сатурації

Зниження рівня кисню в крові може призвести до гіпоксемії або гіпоксії (кисневого голодування), а як результат – до порушень роботи органів і навіть до несумісних із життям наслідків.

Для негайного підвищення рівня кисню у крові в процесі лікування застосовують оксигенотерапію. Це вдихання концентрованої сполуки кисню з використанням кисневого концентратора. Таке обладнання дає організму 85-95% суміш кисню. Тоді як, наприклад, у міських умовах концентрація кисню в повітрі становить 20,8-21%.

Кисень у крові що це

Що впливає на сатурацію та в разі яких захворювань вона знижується

Рівень сатурації може знижуватися в разі захворювань або порушень роботи дихальної та серцево-судинної системи, зокрема:

  • анемія;
  • захворювання крові;
  • пневмонія;
  • фіброз легень;
  • ускладнення коронавірусної інфекції;
  • хронічна обструктивна хвороба легень;
  • куріння;
  • інтенсивна фізична активність, коли тканини активно поглинають кисень;
  • вагітність, коли підвищується навантаження на серце, судини, збільшується об'єм крові в тілі;
  • бронхіальна астма;
  • у літньому віці, коли порушується робота дихальної та кровоносної системи.

Повертаючись до теми COVID-19, відстеження рівня сатурації крові дає змогу контролювати перебіг коронавірусної інфекції. Системне вимірювання насиченості крові киснем допомагає на ранніх етапах виявити дихальну недостатність, госпіталізувати пацієнта  й найважливіше – розпочати оксигенотерапію.

Як контролювати сатурацію

Контроль рівня сатурації умовно можна розділити на два етапи: вимірювання та підтримання насиченості артеріальної крові киснем (якщо потрібно).

Вимірювання сатурації крові

Для вимірювання цього показника як у медичних установах, так і в домашніх умовах застосовують пульсоксиметри. Це компактні діагностичні апарати. Як ми вже говорили раніше, для вимірювання пристрій фіксують на пальці руки. Для отримання результатів не потрібно брати зразок крові. Пристрій виконує аналіз на основі світіння світлодіодів. Датчик пристрою аналізує рівень поглинання світлових хвиль, який залежить від насичення гемоглобіну киснем у крові.

Крім сатурації, пульсоксиметри також вимірюють силу кровотоку в ділянці установлення датчика – індекс перфузії, а також пульс. Це простий і недорогий прилад, який можна зберігати в домашній аптечці подібно до тонометра або термометра. Для отримання точних показників рекомендовано робити кілька повторних вимірювань. Також варто зазначити, що виміри ускладнені й не завжди достовірні, якщо, наприклад, у користувача вкриті нігті гель-лаком.

Підвищення рівня сатурації

Якщо сатурація крові киснем нижче 95-99%, то наступний крок для контролю показника – оксигенотерапія. Оксигенотерапія – це терапевтичний спосіб підвищення насиченості крові киснем. Для цього з використанням кисневого концентратора користувач вдихає високовідсоткову суміш кисню. Вдихання переважно відбувається із застосуванням кисневої маски або назальної канюлі.

На завершення додамо, що сатурація крові – це важливий параметр стану здоров'я організму, який важливо відстежувати не лише людям із коронавірусною інфекцією. Захворювання крові, хронічні та вікові хвороби дихальної та кровоносної системи також важливо спостерігати, вимірюючи рівень кисню в крові.

Однак під час контролю показника важливий момент – відмовитися від самолікування та за перших симптомів зниження рівня сатурації звернутися по професійну медичну допомогу включно з діагностикою причини порушення та подальшим лікуванням.

Коментарі
Залиште свій коментар
Ваша електронна адреса не буде опублікована

0 800 500 128

*безкоштовні дзвінки по Україні

Графік роботи call-центру:

8:00-20:00 пн-нд