Що таке нітратомір та як його використовувати?

27.05.2021 02.04.2024
4031
Переглядів: 4031

Нітратомір  – це цифровий пристрій, який вимірює рівень насиченості продуктів і рідин нітрами. Прилад використовують у побуті, харчовій промисловості, торгівлі продуктами для контролю рівня нітратів.

 

Як вибрати нітратомір

 

Чи такі страшні нітрати, як про них говорять?

Нітрати – це солі та ефіри селітри, азотної кислоти, амонію. Їх використовують у виробництві лікарських препаратів, використовують для підживлення рослин у сільському господарстві, як харчові добавки у виготовленні ковбасних виробів і навіть у піротехніці. І як наслідок, потрапляють у воду, накопичуються рослинами, фруктами та овочами, які людина споживає постійно з їжею. У такому разі саме такий прилад, як нітратомір, дає змогу визначити рівень нітратів у продуктах і відмовитися від їх споживання в їжу, якщо кількість нітратів у продукті дуже висока.

 

Скільки нітратів у продуктах: чому це важливо знати?

Коли нітрати потрапляють у організм людини, вони перетворюються на нітрити. Останні, коли потрапляють у кров у великих кількостях, можуть призвести до кисневого голодування, порушують роботу шлунка, кишківника і підвищують ризик виникнення онкологічних захворювань.

 


У невеликих кількостях нітрати не є небезпечними для організму. Наприклад, за рекомендацією ВООЗ безпечна доза нітратів до 3,7 мг на день на 1 кг ваги людини, тобто 259 мг для людини вагою 70 кг.

 


А ось, якщо ці речовини будуть міститися в продуктах або воді в обсязі 5000 мг на 1 кг сирої маси продукту, це дуже небезпечно. У разі одноразового споживання можуть призвести до інтоксикації та більш серйозних наслідків.

 

Прилад для визначення кількості нітратів

 

Види нітратомірів

Прилади для вимірювання рівня нітратів у продуктах працюють за схожим принципом і відрізняються здебільшого дизайном та опціональним функціоналом. Нітратоміри також ще називають нітрат-тестерами, однак варто зазначити, що це не те саме, що й нітрат-тести - одноразові смужки.

 

Нітратомір – це прилад, який має блок керування з дисплеєм у пластиковому корпусі або зі світлодіодною шкалою та зовнішнім металевим щупом (одним або кількома).

 

Як працює нітратомір: різновиди пристроїв за принципом роботи

  • Аналогові. Замість цифрового дисплея має аналогову шкалу зі стрілкою. Працює від батарейок або від мережі відповідно до моделі. Протягом довгого періоду такі пристрої використовували в лабораторіях, зокрема й локальних (наприклад, у лабораторіях на міських ринках) для контролю якості продукції. Рідко використовують для побутових умов. Вважаються відносно застарілими.
  • Цифрові. Практично всі сучасні моделі пристроїв – це цифрові нітратоміри. Вони мають дисплей, на якому виводяться результати вимірювань у вигляді цифр, або ж світлодіодну шкалу з переліком фруктів і овочів. Колір діодного підсвічування змінюється залежно від рівня нітратів у продукті (зелений, жовтий, червоний). Пристрої з дисплеєм так само, як і моделі зі шкалою, для зручності застосування мають кольорову індикацію вимірювань. Як правило, працюють від елементів живлення.

 

Під час вибору нітратоміра для домашніх умов краще віддавати перевагу цифровим моделям із дисплеєм або шкалою, зважаючи на простоту використання.

 

Нітратоміри за призначенням виготовляють для визначення рівня нітратів:

  • Фруктів і овочів;
  • Фруктів, овочів і риби;
  • Фруктів, овочів і м'яса;
  • Фруктів, овочів, риби, м'яса, води.

 

Принцип роботи нітратомірів

Все предметы и объекты могут проводить электрический ток. Эта способность предметов называется электропроводность. Именно на основе свойства электропроводности и работают нитратомеры.

 


Дело в том, что соли (в том числе и нитраты NO3, NO2) повышают электропроводность овощей, фруктов, воды и других продуктов. Каждый фрукт, овощ имеет свое усредненное значение электропроводности, исходя из органического минерального состава.

 

Основываясь на этом нитратомер измеряет электропроводность продукта (для этого используется металлический щуп). После этого прибор для измерения количества нитратов сравнивает полученные данные с усредненным значением параметра для конкретного фрукта/овоща, сорта мяса, рыбы воды. А затем выводит результат измерения уровня нитратов, используя цветовую индикацию и числовые обозначения (опционально).

 

Як використовувати пристрій?

  • Зі щупа пристрою необхідно зняти захисний ковпачок.
  • Очистити щуп сухою серветкою.
  • Вибрати на дисплеї (або на індикаторній панелі) пристрою той фрукт або овоч, який необхідно перевірити на наявність нітратів.
  • Застромити щуп в овоч або фрукт і почекати кілька секунд, поки прилад виведе результат.
  • Перед кожним вимірюванням варто протирати щуп для уникнення спотворення результатів вимірювання.

 

5 важливих параметрів, на які важливо звертати увагу під час вибору нітратоміра

  1. Наявність дисплея або кольорової індикаторної шкали. Принцип роботи та управління пристроєм – визначальні параметри приладів. Пристрої з дисплеєм, зазвичай, мають кнопкове або сенсорне керування. Наприклад, нітратоміри з індикаторною шкалою управляються кнопками, а дисплея у таких пристроїв немає. Пристрої зі шкалою більш бюджетні порівняно з приладами з дисплеєм. Однак, вирішувати вам, який прилад для вимірювання нітратів кращий.
  2. Призначення нітратоміра. Кожен тип пристрою запрограмований для вимірювання рівня нітратів у конкретних видах фруктів, овочів та/або м'яса, риби, води. Наприклад, якщо ви бажаєте часто перевіряти на нітрати огірки на місцевому ринку, зверніть увагу на те, щоб у пам'яті обраного приладу були огірки.
  3. Кількість найменувань продуктів доступна для перевірки. Усі пристрої мають фіксовану кількість програм-найменувань овочів, фруктів, м'яса, риби для перевірки на нітрати.
  4. Кількість годин безперебійної роботи. Це важливий параметр, якщо користувач планує протягом кількох годин перевіряти овочі, фрукти. Наприклад, під час шопінгу на ринках або в магазинах.
  5. Тип живлення. Відповідно до моделі, прилади для вимірювання нітратів можуть працювати від батарейок (мініатюрних або пальчикових) або акумуляторної батареї.

 

У процесі обирання пристрою рекомендуємо звертати увагу на вищезазначені параметри. Це допоможе вам вибрати нітратомір, враховуючи особливості застосування та особисті вподобання, що стосується функціоналу пристрою.

 

Насамкінець коротко резюмуємо:

  • Нітратомір – корисний пристрій для дому та сфери громадського харчування і харчового виробництва, сільського господарства та аграрної галузі;
  • Прилад визначає рівень нітратів – солей і ефірів селітри, азотної кислоти, амонію – в овочах, фруктах і/або м'ясі, рибі, воді;
  • Нині застосовують електронні нітратоміри;
  • Вони бувають із цифровим дисплеєм або світлодіодною індикаторною шкалою;
  • Прилад для визначення кількості нітратів визначає рівень нітратів відповідно до назви фрукта/овоча;
  • Відповідно до моделі пристрої мають фіксовану кількість найменувань продуктів для вимірювання нітратів;
  • Під час вибору приладу нітратоміра важливо враховувати спосіб виведення результатів (дисплей або індикаторна світлодіодна шкала), призначення нітратоміра, кількість найменувань продуктів, доступних для перевірки, а також тривалість безперебійної роботи і тип живлення.
Коментарі
Залиште свій коментар
Ваша електронна адреса не буде опублікована

0 800 500 128

*безкоштовні дзвінки по Україні

Графік роботи call-центру:

8:00-20:00 пн-нд