Що таке колаген, який колаген обрати та як його приймати?

05.03.2024 18.03.2024
32
Переглядів: 32

Зміст:

Сьогодні в аптеках і спеціалізованих магазинах представлена велика кількість харчових добавок на основі колагену. Для чого потрібен колаген та яку користь він дає організму? Пропонуємо дізнатися детальніше, із чого роблять колаген, а головне – кому та як його потрібно приймати? Отже, що важливо знати про колаген кожному, хто дбає про своє здоров’я.

Морський колаген 1 типу, 30 стіків x 5 г, Perla Helsa

Що таке колаген?

Колаген – це один із нерозчинних білків, що природним чином синтезується в організмі людини. За підрахунками вчених, тіло людини приблизно на 30 % складається саме з колагену. Адже він є основою всієї сполучної тканини – сухожилля, кісток, хрящів, дерми, присутній практично у всіх органах і біологічних структурах організму. Саме він надає сполучній тканині міцності й еластичності.

Наведемо лише основні функції цієї сполуки та дамо відповідь на запитання про те, для чого вживати колаген:

  • підтримання форми та проникності клітинних мембран;
  • надання належної міцності кістковій тканині;
  • підвищення пружності всіх видів сполучної тканини, стінок судин, клапанів серця;
  • підтримання тонусу колагено-еластинового корсета шкіри;
  • забезпечення функціонального стану сітківки й апарату акомодації кришталика;
  • підтримання природної густоти волосся й еластичності нігтьових пластин.

Як отримують колаген? На щастя, колаген – білок, що має здатність синтезуватися в організмі. Це означає, що його ресурс може відновлюватися. І це – чудово! Адже без синтезу колагену стало б неможливим загоювання найменшої подряпини, не кажучи про важкі травми або переломи кісток.

Молекула колагену – це лівозакручена спіраль. Її досить складна структура побудована всього з трьох амінокислот: проліну, гліцину та лізину. Велика довжина та маса колагенової молекули перешкоджає її засвоєнню організмом.

Звісно, біохімічний синтез колагену – надзвичайно складний процес, який забезпечують певна послідовність процесів і достатня кількість вітамінів та мінералів. Отже, для того, щоб організм стабільно відновлював необхідну кількість колагену, важливо забезпечити його "будівельним матеріалом".

Комплекс колагену та гіалуронової кислоти, 30 таблеток, Solgar

Колаген у тканинах нашого організму

За довгі роки досліджень, учені виділили 28 видів колагенових молекул, що вирізняються своєю структурою. І в кожного типу колагену – своя функція! Найбільш поширеними в організмі є перші чотири типи.

Ось як вони розподіляються в організмі:

  • перший тип – є структурним компонентом кісток, сухожилля, зв’язок і шкіри, є найбільш розповсюдженим, адже на його долю випадає майже 90  % всього колагену в організмі;
  • другий тип – входить до хрящової тканини кісток і суглобів, носа та гортані, роговиці та скловидного тіла;.
  • третій тип – виконує функцію структурного компонента м’язів, великих кровоносних і лімфатичних судин, тканин печінки та селезінки, стінок деяких внутрішніх органів, сприяє утворенню епітеліального шару в нових судинах;
  • четвертий тип – це головний структурний компонент тканини нирок, внутрішнього вуха, кришталика ока та альвеол легень.

Різновиди колагену

Щоб зрозуміти, чи потрібно вживати колаген, якою буде користь від колагену у вигляді таблеток, капсул або питних біодобавок, важливо взяти до уваги, що кожен із його типів має свої особливості впливу на організм і його тканини.

  • Колаген I типу переважає в організмі. Він характеризується високою біосумісністю та надзвичайно широко застосовується в харчовій промисловості, клінічній практиці, регенеративній медицині.
  • Вживання добавок на основі II типу цього білка допомагає зменшити біль і скутість, покращує рухливість суглобів.
  • Добавки на основі колагену III типу прискорюють темпи регенерації та сприяють загоюванню ран.

Джерела колагену в продуктах харчування

Очевидно, що колаген має велике значення для нашого здоров’я та самопочуття. А чи знаєте ви, що втрата колагену, зумовлена природними причинами, починається в досить юному віці. У віці 25 років такий процес "набирає обертів". Його втрату можна помітити, навіть зовні. Про дефіцит цього білка свідчить втрата пружності шкіри, перші зморшки, чутливість суглобів до змін погоди.

Експерти називають декілька чинників, що зумовлюють деградацію колагену.

  • Вікові зміни – є основною причиною зниження колагену в організмі.
  • Куріння та надмірне вживання алкоголю – знижують синтез колагену I і III типів.
  • Негативний вплив ультрафіолету й інших екологічних чинників, що роблять шкіру більш вразливою та прискорюють її старіння.
  • Генетичні чинники – іноді низький рівень колагену зумовлений спадковими особливостями конституції тіла.
  • Артрит, а також аутоімунні захворювання, що призводять до порушення структури сполучної тканини, впливають на синтез і перерозподіл колагену в організмі.

У числі інших чинників – дефіцит фізичних навантажень і повноцінного відпочинку, надмірне вживання цукру, а також критична нестача в раціоні вітаміну С.

Цілком очевидно, що найбільш безпечним і природним буде відновлення необхідного запасу колагену, а точніше – "будівельного матеріалу" для його синтезу, і це мають бути харчові продукти. Що саме варто включити до свого раціону, щоб забезпечити себе достатнім резервом амінокислот, мінералів і вітамінів? Ось декілька продуктів та страв, які дієтологи вважають найбільш корисними для отримання необхідних речовин, які потрібні для нормалізації синтезу необхідного нам колагену.

  1. Наваристі кісткові бульйони на першому місці, адже багаті на гліцин, аргінін та пролін – амінокислоти, що входять до складу молекул колагену. Найкорисніші бульйони з яловичини та цесарки.
  2. Ягоди та цитрусові, багаті на вітамін C, що здійснює впливає на синтез колагену. Частіше включайте до вашого раціону апельсини, мандарини, ківі, шипшину та чорну смородину.
  3. Яєчний білок, у складі якого є амінокислота пролін, вважають одним із найважливіших постачальників колагену.
  4. Деякі різновиди червоної та білої риби, а також молюски, завдяки високому вмісту Омега-3 ненасичених жирних кислот, сприяють підвищенню вироблення колагену. Окрім того, ці продукти дуже корисні для кісток і суглобів.
  5. Гриби відомі високим вмістом мінеральних речовин, сприяють утворенню колагенових фібрил і запобігають розпаду наявних. А завдяки цинку, що міститься в грибах, відбувається відновлення колагенових волокон.
  6. Зелені листові овочі. У петрушці, крес-салаті, портулаку та шпинаті висока концентрація міді та цинку, а також – вітаміну С. Ці компоненти допомагають підвищити синтез колагену.
  7. Часник – корисний не лише завдяки високому вмісту аскорбінової кислоти, але й наявності в складі продукту потужних антиоксидантів, що забезпечують ефективний захист колагену від руйнування.
  8. Авокадо – отримало репутацію надзвичайно корисного продукту, завдяки високому вмісту Омега-3 ненасичених жирних кислот, що сприяють активізації синтезу колагену.
  9. Мигдаль – містить багато цинку, який разом з іншими мінералами створює необхідні умови для відновлення дефіциту колагену в організмі.

Навіщо пити колаген у вигляді добавок?

Отже, є величезна кількість харчових продуктів, що здатні забезпечити організм колагеном. У такому разі, виникає питання: навіщо пити колаген, коли його завжди можна отримати з їжі? Насправді, механізм засвоєння цього білку дещо складніший, ніж здається на перший погляд. Протеїни, які ми отримуємо з харчовими продуктами, перетравлюються в травному тракті та розбиваються ферментами на амінокислоти, які можуть бути використані для синтезу колагену.

Колаген POWERFUL, 300 мг, 60 капсул, Красота та Здоров'я

Проте цього може й не відбутися, оскільки поживні речовини розподіляються на покриття всіх першочергових дефіцитів в організмі. Отже, синтез колагену може виявитися далеко не головним пріоритетом. У такому разі на допомогу прийдуть цілком безпечні й ефективні БАДи з колагеном, які запобігають процесам передчасного старіння, покращують стан шкіри, волосся та нігтів, допомагають зменшити дискомфорт у хворих суглобах.

Колаген із харчових добавок також розщеплюється до амінокислот, з яких побудований білок. Після чого ці амінокислоти мають знову зібратися в білок – працює одна й та ж схема! Надзвичайно важливо усвідомити: немає БАДів, які гарантують 100 % результат, на який ви розраховуєте – миттєве покращення стану шкіри, волосся або зменшення болю в суглобах.

А як дізнатися, що в організмі знижено синтез цієї білкової сполуки? Учені виділили декілька маркерів, що свідчать про необхідність відновлення балансу колагену.

  • Надто повільне загоювання дрібних ранок, подряпин, порізів.
  • Втрата пружності шкіри, поява зморшок.
  • Целюліт – характерний ефект "апельсинової шкірки", що є результатом нерівномірності розподілу жирових відкладень під шкірою.
  • Біль у суглобах, остеопороз, артрит – виникають на фоні порушення структури кісткової та сполучної тканин.
  • Уповільнення росту нігтів і волосся.
  • Висока інтенсивність спортивних тренувань, що пов’язані зі значним навантаженням на кістки та суглоби.

Користь колагену для шкіри, волосся і нігтів

Колаген є одним з основних компонентів шкірного покриву. Саме цей білок забезпечує пружність та еластичність, запобігає втраті вологи її клітинами. Під час зниження синтезу колагену, зумовленого віковими змінами в організмі, стан шкіри суттєво гіршає. З’являються зморшки та сухість, знижується тургор.

Від чого допомагає колаген? Наукові дослідження довели, що якісні БАДи з колагеном:

  • активізують синтез колагену;
  • сприяють уповільненню процесів старіння;
  • запобігають втраті шкірою вологи;
  • зменшують кількість зморшок;
  • активізують синтез білків, що важливі для відновлення структури шкіри.

Можливо, ви будете здивовані, але негаразди з волоссям також можуть бути пов’язані з нестачею колагену. Адже для утворення в організмі кератину, з якого і складається волосся, потрібні деякі амінокислоти, що входять до складу колагену. Отже, вживаючи протеїнові БАДи, можна:

  • забезпечити себе додатковим джерелом "будівельного матеріалу";
  • запобігти витонченню волосся;
  • запобігти передчасній появі сивини.

Але і це ще не все про колаген. За результатами досліджень відомо, що жінки, які вживають добавки з колагеном, значно рідше скаржаться на ламкість та інші проблеми нігтів.

Корисні властивості колагену для суглобів

Зниження вироблення колагену в зрілому віці не може не позначитися на стані суглобів. Саме із цієї причини значно зростає ризик дегенеративних змін у сполучній тканині, що зумовлює скутість рухів та больові відчуття в суглобах. Чому це відбувається? Суглобний хрящ утворений колагеном II типу. Також до його складу входять хондроцити та протеоглікани – молекули, що відповідають за утримання води та транспортування поживних речовин.

Пошкодження колагенової сітки або зниження кількості протеогліканів призводить до руйнування щільної сполучної тканини, що саме і спостерігають під час остеоартрозу. Дослідження довели, що в людей, які споживали гідролізат колагену, хондроцити стимулювали підвищення міжклітинної речовини, яка захищає тканини суглоба від руйнування та сприяє їхній регенерації.

Окрім цього, ученими визнана особлива роль колагену для захисту суглобів під час значних фізичних навантажень. Міжнародний олімпійський комітет навіть включив колаген до переліку корисних добавок для атлетів, бо колаген допомагає покращити стан хрящової тканини, знизити біль під час активних рухів і подбати про ефективну профілактику травм.

Зазначимо, що традиційні препарати, які застосовують для подолання проблеми, не завжди є цілком безпечними для організму, а їхнє вживання часто пов’язане з небезпечними наслідками для здоров’я. Отже, часто доводиться звертатися до альтернативних методів лікування, зокрема – до вживання БАДів із колагеном. Звісно, у цьому напрямку й досі тривають дослідження щодо ефективності такого лікування та профілактики. То ж чи варто і як правильно приймати колаген для суглобів? Здебільшого лікарі вважають, що стандартного дозування добавки з колагеном, яку потрібно приймати впродовж трьох місяців, вистачить, щоби подбати про стан ваших суглобів.

Колаген пептид + Біотин Verisol + Колаген Verisol, 1000 мл, 40 порцій, зі смаком апельсина, MST

Застосування колагену під час схуднення та занять спортом

Чи знаєте ви, для чого потрібен колаген у спорті? Одна з важливих властивостей колагену – зниження больового синдрому, який часто виникає в спортсменів та осіб, спосіб життя яких пов’язаний із високою фізичною активністю. Такий біль може виникати навіть тоді, коли інших ознак патології немає. Отже, вживання БАДів із колагеном не лише зміцнює та захищає від руйнування структуру суглобів, але і сприяє підвищенню витривалості спортсмена та підвищенню його досягнень через зменшення дискомфорту під час напружених тренувань.

Інша сторона питання – ідеальна фізична форма завдяки зменшенню відсотка жирової та набору м’язової маси. Завдяки добавкам із колагеном у поєднанні з регулярними тренуваннями, відбувається зростання м’язів і сполучної тканини.

Останнім часом, з’явилися гіпотези щодо ефективності колагену для схуднення. Є вірогідні дані щодо ефективності колагенових добавок, які отримують із деяких риб для зменшення жирових відкладень.

Який колаген вибрати

Якщо дізнавшись про корисні властивості колагену, ви прийняли рішення придбати одну з таких добавок, варто взяти до уваги, що вибирати доведеться із широкого асортименту препаратів, які розрізняються за складом, формою випуску й іншим критеріями.

Залежно від походження, ви можете придбати.

  • Морський колаген – це колаген III типу, що отримують із кісток, луски та шкіри риб. Така форма засвоюється краще за інші.
  • Колаген I та III типів, що виготовляють із тваринної сировини, є найдешевшим, допоможе подбати про здоров’я ваших суглобів.
  • Живий колаген, що отримують із курячої сировини – найчистіша, гіпоалергенна форма речовини.

У каталозі нашого інтернет-магазину ви знайдете продукцію в різних формах випуску. Ось що пропонують виробники.

  • Рідкий колаген – доступний у вигляді готового напою. Як вживати рідкий колаген? У цьому форматі пропонують суміші з очищеною водою, шоти або порційні пляшечки, що містять суміш із додаванням натурального соку, компактні й естетичні, приємні на смак і зручні в застосуванні.
  • Порошки – виготовляють на основі гідролізованого колагену. Така речовина є похідною колагену, розщепленого на більш дрібні молекули для легшого засвоєння організмом. Чи є користь від колагену в порошку? Як вживати колаген у порошку? Його змішують із водою, додають у гарячі або холодні напої. Один із найпопулярніших продуктів у такому форматі – "Колаген гідролізований" від бренда Nosоrog.
  • Капсули – практично, той же порошок, але порційно запакований у розчинну желатинову капсулу. Капсули містять необхідне дозування пептидів колагену. Їх зручно брати в дорогу, щоб не пропускати приймання корисної біодобавки. Одна з головних переваг капсул – у них нема фарбників та ароматизаторів. Наприклад, Колаген POWERFUL, який можна замовити в нашому магазині. Як вживати колаген у капсулах? 1–2 рази на день під час їжі.
  • Таблетки – абсолютно звична та зручна форма. Як вживати колаген у таблетках? Оскільки, таблетки дещо довше розчиняються в травному шляху, їх потрібно запивати великою кількістю води.

Колаген гідролізований, 400 г, Nosorog

Засвоєння колагену організмом

Звісно, для досягнення помітного результату, важливо не лише вибрати оптимальний тип колагену та формат біодобавки. Необхідно визначитися з протипоказаннями, оптимальним дозуванням, а головне – з’ясувати, із чим найкраще пити колаген і правильно поєднувати його з іншими вітамінами та мінералами. Лише за таких умов ви можете бути впевнені, що ваш організм буде вдячний вам за додаткову порцію колагену.

Дуже важливо визначити, скільки препарату варто приймати за один раз. Виробники рекомендують вибрати для щоденного вживання дозу 5-10 г на добу. Безумовно, останнє слово має бути за вашим лікарем, який розкаже, коли та як пити колаген, але перебільшувати вказану дозу не рекомендовано.

Щоб уникнути неприємних симптомів, які в певних випадках можуть спостерігати під час вживання колагенових харчових добавок, ви можете розділити добову дозу препарату на два рази. Тоді краще обирати колаген у порошку, а не в капсулах або пігулках.

Поєднуємо колаген з іншими добавками

Усі різновиди сучасних харчових добавок із колагеном містять його виключно в гідролізованому стані. Отже, ефективність вживання таких препаратів можна підвищити, якщо поєднати їх із речовинами для синтезу внутрішнього, власного колагену. Сьогодні майже всі добавки з колагеном містять вітамін С. Окрім цього, для посилення ефекту корисним буде вживання вітаміну А, міді, цинку та марганцю.

Протипоказання до вживання колагену

У препаратів, що містять колаген, не виявлено небезпечних побічних ефектів. Однак, під час вживання може з’явитися:

  • здуття живота;
  • печія або відчуття переповненого шлунку;
  • неприємний присмак у роті;
  • діарея.

Такі симптоми є характерною ознакою надмірних доз препаратів.

Навіть у найякісніших і цілком безпечних БАДів із колагеном є протипоказання. У їхньому числі:

  • індивідуальна непереносність або алергія на продукти тваринного походження, які входять до складу харчової добавки. Проконсультуйтеся з лікарем, щоби підібрати препарат, що не шкодитиме вашому здоров’ю;
  • хвороби, зумовлені порушенням обміну речовин. Якщо в пацієнта діагностовано порушення обміну амінокислот, вживання препаратів із колагеном обов’язково узгоджують із лікарем і приймають їх лише під контролем медичного працівника;
  • захворювання нирок – часто призводить до погіршення виведення азотистих продуктів обміну. Це підвищує ризик ускладнень у разі вживання БАДів із колагеном;
  • порушення згортання крові, тромбоз – адже колаген здійснює вплив на густоту та згортання крові, тому особи з тромботичними станами та порушеннями згортання крові потребують обов’язкової консультації щодо доцільності приймання препаратів із колагеном, оптимальних різновидів добавок та їхнього дозування;
  • вагітність та годування грудьми – період життя жінки, коли все, що вона вживає, має бути максимально безпечним для дитини. Лікарі рекомендують утриматися від добавок із колагеном, оскільки про їхній вплив на дитячий організм немає перевірених даних;
  • можливий вплив на рівень цукру в крові. Людям, які страждають на діабет, варто проявити обережність, оскільки таке захворювання пов’язане з порушенням жирового та білкового обміну.

Звертаємо вашу увагу, що кожний поодинокий випадок – суто індивідуальний. Отже, є можливість підібрати певний тип препарату, схему вживання (як часто пити колаген) і дозування, що буде цілком безпечним для вашого організму.

Колаген 11000 System плюс, 30 ампул х 25 мл, Doppelherz

Найпоширеніші запитання про добавки колагену

Щоб виключити найменші неясності щодо колагену, до вашої уваги – відповіді на деякі запитання, що найчастіше виникають у читачів нашого блогу

Так, дійсно, препарати на основі колагену, які ви знайдете в каталозі нашого інтернет-магазину, можна вважати біоактивними харчовими добавками. Такі препарати не лікують, а лише допомагають у комплексному лікуванні тих чи інших проблем. БАДи з колагеном потрібні, щоб задовольнити потребу організму в певному наборі амінокислот, необхідних для синтезу організмом власного колагену.

Вживання БАДів є доцільним, коли організм не отримує достатньої кількості протеїну або його витрати суттєво переважають надходження з їжею. Найбільш такі ситуації характерні під час реабілітації після серйозних травм, під час напружених тренувань або у разі дотримання дієти. Як і інші різновиди харчових добавок, препарати з колагеном продають без рецепта. Проте, якщо ви бажаєте отримати максимальну користь від додаткового вживання колагену, обов’язково знайдіть час для консультації з лікарем.

Колаген – білкова сполука, що присутня в різних типах тканини організму людини. Цей продукт не є токсичним, а під час його вживання не виявлено суттєвих побічних ефектів. Та чи доцільно пити його в підлітковому віці? Зазвичай спеціалісти рекомендують починати вживання БАДів із колагеном не раніше 25–28 років, коли природний синтез речовини поступово, але невпинно зменшується.

Як приймати колаген і чи допоможе він підліткам? У підлітковому віці, за умови збалансованого харчування, організм синтезує достатню кількість колагену. Проте можуть виникати ситуації, коли препарати з колагеном будуть корисними й для підлітків – у період підвищеного розумового або фізичного навантаження. Такі харчові добавки забезпечать профілактику виснаження організму, допоможуть зберегти хороше самопочуття, показати відмінні результати на змаганнях. Проте у будь-якому випадку варто робити це за рекомендацією лікаря.

Звісно, кожний із задоволенням погодився б одного разу прийняти чарівну пігулку, що миттєво вирішить абсолютно всі проблеми. Проте, якщо ви сподіваєтесь на швидкий результат, вас доведеться розчарувати. На відміну від "пластики", БАДи з колагеном не принесуть швидкого результату.

Як довго пити колаген, щоб отримати результат? Колагеновий обмін відбувається повільно. Незалежно від мети, яку ви переслідуєте, приймаючи колаген, на перші результати ви маєте сподіватися не раніше, ніж за вісім тижнів після початку курсу. А інколи чекати доводиться ще довше. Отже, рекомендуємо запастися терпінням і не сподіватися на миттєвий результат.

Поява перших зморшок і зниження пружності шкіри, ламкі нігті та волосся, навіть втрата звичної гнучкості й еластичності суглобів – усі ці ознаки старіння спеціалісти пов’язують зі зниженням синтезу колагену. І хоча втрата зовнішньої привабливості засмучує кожну жінку, це – не найгірше, що може статися в разі дефіциту колагену. Не лише шкіра та волосся, але й кісткова та сполучна тканина зазнає негативних змін, викликаючи досить неприємні симптоми та небезпечні наслідки.

Саме тому, жінкам варто ретельно стежити за своїм раціоном, уникаючи жорстких дієт зі значним обмеженням протеїнів. Та, звісно, обрати харчові добавки з колагеном, які забезпечать необхідний баланс колагену в організмі. Завдяки таким БАДам, у правильно добраному дозуванні, можна знизити темпи зовнішнього старіння, покращити стан кісток і суглобів, подбати про здоров’я внутрішніх органів. Нагадаємо, що на максимальний результат можна розраховувати, лише в разі збалансованого раціону з достатньою кількістю білків, вітамінів і мінеральних елементів.

Для чого колаген пити чоловікам? Представники сильної статі не менше, а часто – навіть сильніше за жінок мусять дбати про додаткове джерело колагену для організму. Адже в їхньому житті є чинники, що негативно впливають на його синтез. Найчастіше такі добавки вживають особи, що активно працюють над рельєфом власного тіла та багато часу проводять у спортзалі. І правильно роблять, адже добавки з колагеном для чоловіків приносять користь, безпечно й ефективно допомагають наростити м’язову масу, а головне – робити це в природний спосіб.

Нагадаємо, що додаткового колагену потребують курці, особи, що зазнають значних фізичних навантажень і багато часу проводять на відкритому повітрі, під променями сонця.

Звісно, питання про вживання додаткової кількості колагену у вигляді харчових добавок кожний вирішує для себе сам. Сучасні препарати, широкий вибір яких ви знайдете в нашому каталозі, виготовляють у зручних, звичних формах – таблетках, порошках, капсулах або рідині, і вони вже готові до вживання. Обов’язково проконсультуйтеся з вашим лікарем, з’ясуйте, кому протипоказаний колаген, оптимальні дозування та схему приймання. Бережіть себе та будьте здорові!

Коментарі
Залиште свій коментар
Ваша електронна адреса не буде опублікована

0 800 500 128

*безкоштовні дзвінки по Україні

Графік роботи call-центру:

8:00-20:00 пн-нд