Що потрібно знати про вибір сучасного медичного ліжка

14.02.2019 02.04.2024
952
Переглядів: 952

Сучасні медичні ліжка мають величезну кількість основних і додаткових функцій, а також аксесуарів. Кожна опція призначена для полегшення роботи з певними категоріями хворих. Медичні ліжка відмінно зарекомендували себе в процесі застосування в домашніх умовах і стаціонарах.

Вдала купівля ліжка для пацієнта неможлива без консультації ортопеда та травматолога. Крім основних параметрів існують додаткові характеристики, в яких може розібратися тільки фахівець. Мовиться про жорсткість матраца, систему проти пролежнів та інші подібні речі. Досвідчений лікар обов'язково підкаже, на якій моделі зупинити вибір.

На що здатні сучасні медичні ліжка

Регулювання спинної секції

Як правило, голову та спину можна підняти або опустити під кутом до 75 градусів і зафіксувати в потрібному положенні. Хворому дуже зручно періодично змінювати лежаче положення на напівсидяче або напівлежачи. Мобільність допомагає з комфортом читати книжки, вживати їжу, працювати з ноутбуком або просто дивитися телевізор. У таких позах дихальна та травна системи працюють краще.

Існує три способи регулювання спинки:

  1. За допомогою електроприводу, за допомогою натискання спеціальної кнопки.
  2. Через гвинтовий привід – спинку регулюють шляхом обертання. 
  3. Механічний привід – система схожа на принцип регулювання сучасних шезлонгів і радянських розкладачок.

Регулювання секції для ніг
З легкістю налаштовують за допомогою всіх вищезазначених приводів, залежно від обраної моделі ліжка. Періодична зміна положення потрібна, щоб не затікали ноги. Функція регулювання також допомагає переводити ліжко в режим "кардіо-крісло".

Висота
Також можна регулювати за допомогою декількох видів приводу. На низькому ліжку зручно сидіти та ставити ноги на підлогу. Для процедур, навпаки, медичне ліжко зазвичай підіймають вище.

Кут нахилу
За допомогою цієї функції вдається підняти верхню або нижню частину тіла пацієнта. У медичній термінології це називається Антитренделенбург і Тренделенбург.

Серцево-легенева реанімація
Дуже зручна функція, за допомогою якої ліжко плавно, але досить оперативно приймає повністю горизонтальне положення. Саме в такій позі найзручніше проводити серцево-легеневу реанімацію.

Основні типи сучасних медичних ліжок

За функціоналом спеціальне обладнання поділяється на три категорії:

  1. Для інтенсивної терапії та реанімації.
  2. Лікарняні ліжка. 
  3. Ліжка домашнього використання.

Ліжка для дому потрібні, щоб реабілітувати людину після операції або травми, а також на допомогу людям похилого віку та лежачим хворим. Відрізняються приємним по-домашньому затишним дизайном. Присутні плавні лінії та дерев'яні панелі. Як аксесуари використовують підголівники, різні столики та тумбочки.

Ліжка для лікарні працюють на черв'ячному або механічному приводі, мають кілька підіймальних секцій і оснащені колесами.

Найширшим функціоналом вирізняються моделі для інтенсивної терапії та реанімації. Є чотири-п'ять регульованих секцій, бічні огорожі, санітарне обладнання, ложе, пристосоване для рентгена, та низка інших можливостей.

Кількість секцій

Як правило, їхня кількість варіюється від двох до п'яти. У класичних моделях це ножна та головна секції, які опускаються й підіймаються залежно від потреб пацієнта. У деяких ліжках передбачено підіймальний або стаціонарний тазостегновий відділ.

Ліжка з чотирма секціями дають змогу приймати положення напівсидячи та напівлежачи. Моделі з п'ятою секцією використовують для того, щоб фіксувати ногу в певному положенні.

На що ще звернути увагу під час вибору

Моделі з гумовими колесами безшумні й не залишають слідів. До того ж вирізняються доступною вартістю.

Пластикові колеса приваблюють естетичним зовнішнім виглядом і не створюють шуму.

Для великих пацієнтів рекомендовані дворядні колеса – вони спеціально розроблені для підвищеного навантаження.

Гальмівна система
Має кілька функцій, серед яких індивідуальні гальма на кожному колесі, білатеральна опція (ліжко їде тільки по прямій) і центральне гальмо, яке відповідає за блокування всіх коліс одночасно.

Коментарі
Залиште свій коментар
Ваша електронна адреса не буде опублікована

0 800 500 128

*безкоштовні дзвінки по Україні

Графік роботи call-центру:

8:00-20:00 пн-нд