Що має бути в домашній аптечці

09.08.2019 11.04.2024
1376
Переглядів: 1376

Існують дві крайнощі — в одному випадку вдома взагалі немає жодної аптечки, а є скупчення залишків ліків, які приймали раніше, а в іншому аптечка — величезний запас усього, що теоретично може знадобитися для лікування.

Що стосується першого випадку, то аптечка все-таки потрібна, тому що, на жаль, нещасні випадки трапляються, та й від хвороб ніхто не застрахований. У будь-який момент допомога може знадобитися якщо не вам, то людям, які оточують: членам сім'ї, сусідам, гостям.

Щодо запасів на всі випадки життя, особливо ліків, варто сказати, що робити їх нерозумно з двох причин:

  1. Більшість ліків рекомендовано приймати тільки за призначенням лікаря, навіть якщо вони належать до засобів безрецептурного відпуску. Особливо це стосується препаратів сильної дії на кшталт антибіотиків і ліків для зниження артеріального тиску, які не можна приймати без контролю. Не факт, що навіть якщо хтось із тих, хто перебуває поруч, захворіє, лікар випише для лікування саме препарат, що зберігається, а не інший з аналогічною, але не ідентичною дією. Усі нюанси передбачити заздалегідь неможливо.
  2. У всіх ліків обмежений термін придатності. Їх доведеться постійно оновлювати, викидаючи ті, які більше не підходять для лікування, а іноді можуть навіть становити небезпеку для здоров'я. Водночас ціна на них, як правило, не маленька.

Експерти магазину Рідні Медтехніка пропонують звернути увагу на перелік речей, які мають бути в кожному домі. Поговоримо саме про домашню аптечку, що передбачає достатньо місця для зберігання.

Прилади

  1. Термометр. Цей прилад — перший засіб для діагностики в домашніх умовах. Саме термометр часто дає змогу чітко розділити стани "щось зі мною не те" і, наприклад, грип.

  2. Тонометр, апарат для вимірювання тиску. Якщо навіть у домі ніхто не страждає на гіпо- чи гіпертонію. Бажано все ж мати цей апарат хоча б для того, щоб знати робочий тиск. Однак якщо в будинку є літня людина, тонометр стає життєво необхідним. Навіть за відсутності будь-яких проблем літнім людям потрібен регулярний контроль кров'яного тиску. Ціна тонометра досить висока, щоб заощадити. Варто звернути увагу на порівняно недорогі механічні тонометри, особливо якщо ним не планують користуватися часто.

  3. Інфрачервоний опромінювач, відомий як синя лампа. Помилки тут немає — вплив, що знезаражує, зігріває і стимулює, чинить інфрачервоне світло. Щоб воно не шкодило очам, лампа синього кольору. Синю лампу використовують у разі травм і застуди. Вона дає змогу знизити лікарське навантаження на організм і тому її часто застосовують у дитячій практиці.

  4. Інгалятор (небулайзер). Цей прилад потрібен, якщо в будинку є дитина або людина з хронічним захворюванням дихальної системи, хоча й усім іншим він може виявитися корисним у разі сезонних респіраторних інфекцій, які ми називаємо застудою. Перш ніж купити інгалятор, визначтеся, який вам потрібен, оскільки різні види (паровий, компресорний, ультразвуковий) забезпечують різну глибину впливу завдяки розміру частинок. Зверніть увагу, що дітям підходить тільки небулайзер (холодний пар), парові (гаряча пара) інгалятори їм не рекомендовані. У разі потреби, консультанти з Рідні Медтехніка допоможуть розібратися в моделях і вибрати правильно.

Інші предмети

 

  1. Ножиці. Можливо, вони є у вас вдома, завжди лежать на своєму місці, і ви точно знаєте де. У цьому разі в аптечку їх можна не класти. В інших краще мати спеціальні ножиці, які завжди опиняться під рукою, коли в них виникне критична необхідність.

  2. Грілка. У разі потреби може послужити й охолоджувальним компресом, якщо залити в неї холодну воду. Майте на увазі, категорично заборонено гріти запалені місця та пухлини — це небезпечно для здоров'я.

  3. Пінцет. Великий зручний пінцет необхідний для обробки ран.

  4. Одноразові гумові рукавички. Стануть у пригоді, якщо буде потрібно обробити велику рану.

  5. Одноразові бахіли. Бажано мати на той випадок, якщо ви викликали лікаря або бригаду швидкої допомоги додому й не хочете, щоб вам забруднили підлогу брудним взуттям.

  6. Перев'язувальний матеріал. Бинт, вата, бактерицидний лейкопластир. Це ті засоби, які необхідні на випадок травм, які проникають, (бинт і вата) або невеликих травм шкіри (бактерицидний пластир). Можна також купити еластичний бинт, але потрібен він нечасто, тому немає потреби робити це заздалегідь.

  7. Джгут. Призначений для зупинки кровотеч із великих судин, користуватися ним потрібно правильно, інакше замість допомоги можна нашкодити (обов'язковий суворий контроль часу накладення джгута).

Ліки

Якщо хтось із близьких або ви самі страждаєте на хронічне захворювання, дізнайтеся у лікаря, які саме ліки потрібно завжди мати під рукою. Наприклад, у разі кардіологічних захворювань це може бути нітрогліцерин. До ліків, які мають бути в будь-якій домашній аптечці незалежно від стану здоров'я, належать:

  1. Антисептик. Найкраще, якщо це буде хлоргексидин або безбарвний фукорцин, а не морально застаріла зеленка, що бруднить усе навколо, або потенційно небезпечний йод.
  2. Знеболювальне та жарознижувальне. Рекомендують засоби на основі парацетамолу або ібупрофену. Якщо ви вирішили обрати для своєї аптечки аспірин, врахуйте, що його не можна використовувати для лікування дітей з вірусною інфекцією. Оскільки часто на початку застуди до огляду лікарем неясно, мовиться про вірусну інфекцію чи щось інше, краще дітям аспірин не давати зовсім.
  3. Сорбент. Перша допомога в разі отруєнь. Найпростіший — активоване вугілля, тільки приймати його в разі потреби потрібно не по одній таблетці, а з розрахунку 1 таблетка на кожні 10 кг маси тіла. Таким чином, людині вагою 70 кг потрібно випити відразу 7 таблеток. Можна запастися іншими сорбентами, наприклад, білим вугіллям або смектою. Для лікування їх потрібно менше.
  4. Антигістамінний (протиалергійний) засіб. Алергія може розвиватися дуже швидко та непередбачувано, особливо якщо людина до неї схильна. Під рукою обов'язково має бути протиалергійний препарат, це може бути лоратадин, тавегіл, супрастин.
  5. Пантенол. Ранозагоювальний препарат, який, зокрема, допомагає в разі опіків. Зручна лікарська форма у вигляді спрею дає змогу безболісно наносити його навіть на великі ділянки пошкодження.

Перерахованого цілком достатньо, щоб бути підготовленим для першої долікарської допомоги для більшості травм і найчастіших захворювань. "Рідні Медтехніка" рекомендує заздалегідь дізнатися, як користуватися перерахованими предметами, щоб у критичній ситуації не розгубитися, зуміти швидко й ефективно допомогти. Усе необхідне можна купити в магазині "Рідні Медтехніка".

Правила користування домашньою аптечкою

  • Аптечку потрібно ховати якомога далі від маленьких дітей. Але при цьому її мають швидко знаходити дорослі.
  • У разі травм, особливо закритих (черепно-мозкових, забоїв грудної клітки та черевної порожнини, поєднаних травм, переломів), не можна давати потерпілому знеболювальне. Та й жодні інші препарати до огляду лікарем. Це може змінити клінічну картину та призвести до діагностичної помилки. Для знеболювання в таких ситуаціях можна використовувати холод — будь-який загорнутий у тонкий рушник продукт із морозильної камери холодильника.
  • Контроль складових аптечки просто необхідний. Потрібно регулярно перевіряти термін придатності лікарських препаратів.
  • Якщо ви не лікар, самостійне лікування може бути небезпечним. Використовуйте засоби з домашньої аптечки для надання першої допомоги, а потім керуйтеся рекомендаціями лікаря.
Коментарі
Залиште свій коментар
Ваша електронна адреса не буде опублікована

0 800 500 128

*безкоштовні дзвінки по Україні

Графік роботи call-центру:

8:00-20:00 пн-нд