Біль у п’яті під час ходьби: причини та профілактика

11.01.2023 19.03.2024
8536
Переглядів: 8536

Зміст:

П’яткова ділянка стопи, як і вся стопа – місце в людському тілі, яке завжди бере на себе величезні навантаження під час ходьби, бігу та навіть коли ви просто стоїте. П’яткова кістка – найбільша серед кісток стопи. Ззаду до п’яткової кістки кріпиться ахіллове сухожилля, до нижньої частини – апоневроз. Крім цього, в ділянці п’яти є ще понад десять різних зв’язок і сухожиль. Кістку захищає товстий жировий прошарок і шкіра. Вона в цьому місці значно міцніша, що робить п’яту більш захищеною.

Певно, кожному знайоме відчуття, коли надвечір ноги гудуть від втоми. Особливо якщо на ногах провели весь день. І кожному відомо, що варто лише відпочити, як усе минає. Але що робити у разі, коли постійно болить п’ята під час ходьби? Цей симптом не можна ігнорувати, як і будь-який інший біль. Поява дискомфорту в ділянці п’яти виникає через великі навантаження на стопу. Больові відчуття можуть бути не сильними, а можуть бути такими, що людині важко пересуватися в разі будь-яких ускладнень. Причини можуть бути як зовсім несерйозні, так і які вказують на певне захворювання. Не нехтуйте таким сигналом від вашого організму та обов’язково проконсультуйтеся з фахівцем.

Що може боліти в п’ятці під час ходьби? Основні причини та можливі захворювання в разі п’яткового болю читайте в нашій статті.

Болить п'ята під час ходьби

Які причини болю в п’яті під час ходьби?

Які причини болю в п’ятці можуть бути, і на що вони вказують:

  • біль у п’яті під час ходьби після сну вказує на плантарний фасціїт;
  • біль у п’яті, що супроводжується онімінням, свідчить про стиснення нерва;
  • біль ззаду п’яти може означати перевантаження чи пошкодження ахіллового сухожилля – це часті проблеми як людей, які займаються спортом, так і малорухливих людей. У такому разі біль стає сильнішим після тривалого руху. Крім болю, ця проблема може супроводжуватися набряком, а біль може бути гострим або скимним;
  • біль ззаду п’яти у підлітків вказує на п’ятковий апофізит – захворювання, що виникає під час формування кістки;
  • біль у центральній частині п’яти може вказувати на ахіллобурсит – ураження сухожилля. У разі цього захворювання турбує біль і припухлість;
  • підошовний фасціїт – викликаний деформацією стопи, зниженням еластичності зв’язок і сухожилля;
  • хвороба Хаглунда;
  • перенавантаження апоневрозу (мікророзрив чи запальний процес);
  • перелом п’ятки;
  • тунельний синдром – ущемлений нерв стопи;
  • артроз;
  • артрит;
  • руйнування жирового прошарку ділянки п’яти;
  • огрубіння шкіри;
  • сухий мозоль;
  • тріщини на п’яті.

Три останні чинники викликані порушеним метаболізмом, браком вітамінів та інших корисних речовин, деякими захворюваннями травної системи чи грибком.

Варто звернути увагу на симптоми, окрім болю в п’яті, який повинен вас насторожити. Це оніміння кінцівок, повна чи часткова втрата чутливості, судоми, зміна кольору шкіри, почервоніння чи припухлість. Якщо ви помітили щось підозріле, обов’язково зверніться до лікаря. Це може вказувати на порушення трофіки (процеси живлення клітин, які забезпечують збереження структури та функцій) тканин або наявність інших серйозних проблем.

Захворювання, за яких можливі болі п’яти

Плантарний фасціїт (інша назва – шпора п’яти) супроводжує деформацію сухожилля. Як наслідок, місце, де сухожилля кріпиться до кістки, запалюється. Назва "п’яткова шпора" походить від кісткових розростань, властивих цій хворобі. Розвиток плантарного фасціїту відбувається поступово. Для цього захворювання характерний сильний біль у п’ятах під час ходьби в ранковий час, що зменшується до обіду й знову з’являється у вечірній час. Біль гострий і в разі запущеної стадії больові відчуття посилюються настільки, що людині стає важко ходити.

Інші хвороби, які можуть призводити до п’яткових болів:

  • бурсит – запалення в сухожиллі п’яти, викликане носінням незручного взуття, що стискає;
  • остеохондроз;
  • остеопороз.

Усі ці хвороби гострі та хронічні. Але можливі ще різні переломи та забиття.

Профілактика болю в п’яті під час ходьби

Профілактика п’яткових болів передбачає:

  • позбавлення зайвої ваги;
  • щоденні вправи для стопи;
  • відмова від незручного взуття, що стискає, каблук може бути тільки невеликий, а розмір повинен бути відповідним;
  • правильне збалансоване харчування.

Методи лікування болю в п’яті

Після огляду лікар поставить вам індивідуальний діагноз і призначить лікування. Не займайтеся самолікуванням, адже воно може лише зашкодити. Також ретельно обирайте фахівця перед візитом. Зазвичай лікар призначає консервативне лікування. У разі запущеної стадії чи якщо немає ефекту від консервативного методу призначається хірургічне втручання. Але операції в разі п’яткової ділянки не завжди ефективні й можуть навіть завдати шкоди, адже розсічення сухожилля або апоневрозу може призвести до ще більших проблем.

Оскільки зазвичай п’ятковий біль викликаний все ж таки механічними причинами, варто їх усунути – і біль пройде. Наприклад, перестати носити незручне взуття, що стискає.

Варіант того, як лікувати біль у п’яті під час ходьби, відрізняється залежно від причини та захворювання. У разі плантарного фасціїту призначають медикаментозне лікування, фізіотерапевтичні процедури, масаж та носіння ортопедичного компресійного бандажа на гомілкостоп. Бандаж зменшує навантаження на стопу, забезпечує надійну фіксацію гомілковостопної ділянки та допомагає знизити больові відчуття під час ходьби. Також позитивний ефект чинять спеціальні устілки, які мають масажну дію. Регулярне застосування таких устілок допомагає усунути біль, приводять стопу в анатомічно правильне положення та зменшують навантаження на стопу. Устілки-супінатори зазвичай виготовляють індивідуально для отримання максимального ефекту. Також серед користувачів популярні підп’ятники, адже їх використовують у разі мозолів, натоптнів та інших проблем із п’ятами/стопами.

Чому болить п'ятка на лівій нозі як лікувати

Лікування в разі ахіллобурситу передбачає спокій. Якщо його не забезпечити, можуть розвинутися серйозніші патології.

Бурсит, який викликає носіння тісного взуття, що стискає, проходить після усунення причини – тобто незручного взуття.

Якщо у вас болить п’ята під час ходьби, чим лікувати може правильно визначити лише лікар. Затягувати з консультацією не варто, адже причина такого болю може бути дуже серйозною. Причин болю в п’яті величезна кількість і розібратися в них зможе лише фахівець. До встановлення діагнозу вам варто дотримуватися спокою, не носити незручного взуття (зокрема, з каблуком) і не давати великих навантажень на стопи. Також не завадить спеціальна гімнастика для стоп, якщо у вас точно немає травми. В Інтернеті ви можете знайти безліч таких вправ або навіть цілі комплекси.

Інші поради, які допоможуть вам позбутися больових відчуттів у п’яті:

  • лягти й не навантажувати стопу;
  • прикласти до п’ятки холодний компрес на хвилин 20. Якщо біль не вщухне, прикладати компрес через кожні кілька годин. Але не варто забувати, що холодний компрес завжди прикладають до шкіри через шар тканини, наприклад, рушник;
  • якщо немає індивідуальних протипоказань, випити протизапальний препарат, але тільки з дозволу лікаря.

Ці рекомендації не з’ясують причини, але допоможуть знизити больові відчуття. Після зняття болю зверніться обов’язково до фахівця, який призначить вам правильне лікування вашої проблеми.

Розглянемо також, як не потрібно лікувати біль у п’ятах задля уникнення заподіяння шкоди самому собі. Не потрібно використовувати різні гелі або мазі, які діють місцево та мають протизапальний або інший ефект, адже через великий жировий прошарок ці речовини не потраплять на необхідну глибину. Також у разі тривалого болю не варто й пити протизапальні препарати. Вони навряд чи допоможуть, але ще й можуть спричинити ускладнення (наприклад, виразка шлунка тощо). Не можна застосовувати блокади зі стероїдами. Знов-таки через великий жировий прошарок і шар шкіри така ін’єкція буде дуже болісна, що тільки посилить ваш стан.

У жодному разі не варто займатися самолікуванням. Бережіть себе та своє здоров’я!

Коментарі
Залиште свій коментар
Ваша електронна адреса не буде опублікована

0 800 500 128

*безкоштовні дзвінки по Україні

Графік роботи call-центру:

8:00-20:00 пн-нд