Бандаж для ніг. Який тип фіксації вам підходить?

14.02.2019 25.03.2024
1625
Переглядів: 1625

Легкі пристосування

Пацієнтам, які страждають на артрит, рекомендують бандаж для стопи великого пальця. Основні симптоми захворювання – біль і набряки на тлі руйнування, яке фіксують в області суглобової сумки. У підсумку на великому пальці ноги з'являється наріст, що свідчить про скупчення солей і пошкодження тканин в організмі пацієнта.
Перемогти наріст самостійно неможливо. Тому в разі запалення суглобової тканини, сильного вивиху, артрозу або артриту хворому рекомендовано бандаж, щоб тримати ногу в стані спокою завдяки фіксації.
Бандаж для стопи поділяють на два види: медичний і спортивний. Люди, які ведуть активний спосіб життя та професійні спортсмени використовують пов'язки з легкою фіксацією, щоб прискорити процес загоєння розтягнень. Головне завдання таких пристосувань – не допустити виникнення набряку. Для більш відчутного медичного ефекту використовують інші види бандажа.
За силою фіксації бандажі для стоп діляться на жорсткі, напівжорсткі та легкі.

Бандаж для великого пальця з коригувальними функціями належить до пристосувань із фіксацією легкого типу. Вироби невеликого розміру для пошкоджених суглобів часто виробляють із силікону, який щільно облягає великий палець і не дає кісточці збільшуватися в розмірах. Головна перевага такого бандажа – компактність і відсутність незручностей. Пристосування легко носити з будь-яким видом взуття.  
Інший вид полегшеного бандажа виконаний у вигляді спеціальної пов'язки. Найчастіше її використовують як допоміжний засіб під час лікування вивихів, розтягнень або спортивних травм. Такі пов'язки характеризуються високим ступенем еластичності, відмінно зігрівають стопу і полегшують функціонування зв'язок у періоди відновлення від травм. Легкий фіксатор полегшує життя практично при всіх видах ударів і вивихів.

У цю ж категорію потрапляє й еластичний бинт. У разі пошкодження пальців ніг важко знайти більш відповідний спосіб фіксації. Для додаткової опори під час ходьби бинт допомагає надійно зафіксувати окремий палець або всю ногу, залежно від ситуації. Легка фіксація прискорює процес загоєння, запобігає розвитку набряку та подальшого запалення.

Бандаж із легкою фіксацією часто призначають на початкових стадіях захворювання, а також, як профілактичний засіб. В окремих випадках легка фіксація показана й на пізніших стадіях захворювання. Але застосування засобу можливе виключно протягом періоду реабілітації. Подібний формат корекції допустимий за таких захворювань: ревматизм, артроз, тендиніт, артрит.

Крім бандажів із силікону широко поширені трикотажні пов'язки. Вони вирізняються еластичністю, добре розтягуються та прекрасно тримають форму.
Як правило, частину пов'язки, яка примикає до ноги, виготовляють із тканини зі щільною структурою. Завдяки цьому не порушується повітрообмін з поверхнею шкіри, і вона продовжує "дихати".

Досить часто в певних моделях бандажів зустрічаються силіконові елементи. Це необхідно для надійної фіксації стопи, прискореного виведення рідини, що накопичилася, та спаду набряку в області запаленої зони.

Напівжорсткі пристосування

Напівжорсткий бандаж показаний у разі сильніших травм великого пальця, коли набряк поширюється по всій стопі. Роблять це для сильнішої фіксації через необхідність стабілізувати функціонування гомілковостопного суглоба. Коригувальний бандаж із напівжорстким типом фіксації часто призначають відразу після зняття гіпсу, операції або в рамках відновлення після переломів.

Легка фіксація не здатна допомогти в разі сильних пошкоджень ліктьових і колінних суглобів, щиколоток, рук або ніг. У таких випадках потрібні пов'язки та пристосування із середнім рівнем жорсткості. У разі сильного пошкодження пальця руки напівтвердий бандаж також здатний значно полегшити життя пацієнта.

У разі травм сухожиль і зв'язок бандаж із середнім рівнем жорсткості – незамінний засіб прискорення загоєння. Щільний каркас зупиняє можливе поширення запалення і прискорює період відновлення після травми. У напівтвердому бандажі стопа фіксується з двох боків, що додатково зміцнює зону п'яти та гомілковостопного суглоба. При цьому у пацієнта залишається можливість згинати стопу і рухати пальцями. Бандаж середньої жорсткості не тільки знімає набряк і мінімізує больові відчуття, але також гарний як профілактичний засіб для любителів екстремального відпочинку та травмонебезпечних видів спорту.

Напівжорсткі бандажі виготовляють з вологостійких, щільних, але при цьому еластичних матеріалів, у яких зберігається здатність пропускати повітря. Це можна досягти завдяки використанню бавовняних вставок. Високий рівень щільності досягають завдяки застібкам, шнурівці ременями та спеціальним металевим вставкам корпусу.

Окремі види бандажа укомплектовані вставками, наповненими гелем. Це сприяє швидшому спаду набряклості та приємно охолоджує пошкоджену ділянку. Зазвичай подібні пристосування дуже компактні та не завдають незручностей під час носіння разом із повсякденним взуттям.

Жорсткі пристосування

Відомі три види сучасного жорсткого бандажа: відрізи для стопи, що відвисає, травматичні гомілкостопи та деротаційні чобітки.

Травматичний гомілкостоп використовують, щоб повністю знерухомити ногу пацієнта. У більшості випадків подібні пристосування показані в разі травми нижніх кінцівок, але в разі сильних пошкоджень рук лікарі іноді також рекомендують такі ортези.

У разі розривів м'яких тканин і сухожиль, переломів, сильних ушкоджень пальців і зміщення кісток лікарі наказують пацієнтові використовувати жорсткий бандаж. Подібні пристосування в обов'язковому порядку застосовуються після операцій на сухожиллях, зв'язках і в деяких інших випадках.

Часто для посилення фіксації жорсткий бандаж із коригувальними функціями комплектують шарнірами або спеціальними кріпленнями-фіксаторами. Завдяки додатковим механізмам з'являється можливість регулювати розгинання гомілкостопа та рівень тиску на кінцівку. У низці пристосувань для жорсткого бандажа зменшення тиску передбачено в поступовому, послідовному порядку.

За допомогою деротаційного чобітка вдається практично повністю знерухомити всю стопу або великий палець. За зовнішнім виглядом виріб дійсно нагадує чобіт. Фіксація на жорсткому рівні унеможливлює вільне обертання кінцівки. Деротаційний чобіток використовують, коли потрібна жорстка фіксація нижньої кінцівки пацієнта на тривалий період часу.

Пристосування нерідко призначають у разі травм тазостегнового суглоба або стегна, тому перелом стопи – не єдиний випадок, для якого розроблено чобіток. Завдяки жорсткій фіксації пошкоджена ділянка ноги позбавлена можливості функціонувати у вільному режимі, завдяки чому зламані кістки зростаються швидше. Деротаційний чобіток також призначають пацієнтам з ураженнями нервів у кінцівках, у разі паралічу або ДЦП.

У разі ураження стопи, паталогії сідничного нерва, важкої інфекції або інсульту лікарі рекомендують використовувати жорсткий ортез. Це один із небагатьох перевірених на практиці способів надійно зафіксувати стопу та відновити її працездатність на колишньому рівні.

Пристосування виготовляють із твердих матеріалів. Для додаткової жорсткості всередину вставляють залізні спиці. Більш швидке одужання пацієнта відбувається завдяки знерухомленню ураженої ділянки. Зазвичай жорсткий бандаж дозволяють носити тільки зі стійким взуттям зі щільних матеріалів, щоб максимально надійно зафіксувати виріб у додатковому порядку.

Прості правила використання бандажа для ніг

Перший і найважливіший момент – підбір виробу має зробити лікар, але в жодному разі не пацієнт. Але з цього правила є виняток. Еластичні бинти легкої фіксації та прості силіконові вироби для великого пальця ноги з кісточкою безпечно купувати та використовувати без попередньої консультації з лікарем.

Усі жорсткі та напівжорсткі моделі здатні додатково травмувати пацієнта або посилити наявну травму через помилки під час вибору та експлуатації. Саме лікар визначає, в якому положенні фіксувати ногу та наскільки сильним має бути тиск ременів на кінцівку в кожному конкретному випадку. Крім підбору виробу, лікар також визначає графік і період використання бандажа.

Складні бандажні пристрої часто використовують за необхідності зафіксувати стегновий суглоб або коліно в комбінації зі стопою. Після сильної травми фіксація кінцівки необхідна для коректного перебігу процесу відновлення з подальшим правильним функціонуванням ноги. Пацієнтам, які перенесли інсульт, бандаж призначають в обов'язковому порядку, щоб підтримувати кінцівки в коректному, природному для здорової людини положенні.

Особливу увагу під час експлуатації слід приділити стану власної шкіри. Важливо, щоб вона дихала під час використання бандажа. Якщо на тілі є відкриті ушкодження, гнійники, подряпини або ранки – краще почекати до їх загоєння. Подібні питання краще обговорювати особисто з лікарем. У деяких випадках фіксатор допустимо надягати поверх шкарпетки.

Прання бандажа в машині-автоматі категорично заборонено. Приводити виріб до ладу дозволено тільки вручну. Для миття пластикових деталей досить протерти їх вологою ганчіркою.

Вкрай небажано прасувати або відбілювати бандаж, намагатися відрегулювати рівень затягування ременів, шнурків або заклепок. Змінювати форму також не рекомендовано. Після прання виріб має висихати природним способом. Сушити за допомогою фена, батареї або інших штучних джерел тепла не рекомендують.

Коментарі
Залиште свій коментар
Ваша електронна адреса не буде опублікована

0 800 500 128

*безкоштовні дзвінки по Україні

Графік роботи call-центру:

8:00-20:00 пн-нд