5 помилок під час вимірювання тиску та як їх уникнути

13.02.2019 21.03.2024
26603
Переглядів: 26603

Зміст:

Однієї наявності обладнання, на жаль, недостатньо. Багато хто не вміє правильно користуватися тонометром, зчитує некоректні показання та сильно нервує у разі "відхилення" від норми. Саме через помилки, яких допускають люди без медичної освіти, почали з'являтися історії про неточні прилади й інші труднощі експлуатації тонометрів.

Хто винайшов та як розвивалися прилади вимірювання артеріального тиску (далі АТ)

Перший раз АТ вдалося виміряти Стівену Гейлсу ще 1714 року. Дослід ставили на коні. В артерію тварини вставляли спеціальну трубку з латуні та фіксували висоту, на яку підіймалася кров. Спроби розробити вартісний прилад для вимірювання АТ тривали наступні 200 років.

Стівен Гейлс

У 1905 році хірург Коротков М. С. винайшов аускультативний або звуковий метод. На цьому принципі базується робота всіх без винятку ручних тонометрів. В основі роботи приладу лежить використання рукава Ріва-Роччі, всередину якого надходить повітря. Паралельно лікар відстежує тиск за манометром, а фонендоскоп або звичайний стетоскоп перебуває в ліктьовій ямці.

Коротков - хірург

Як виміряти тиск правильно?

Повітря надходить у манжету, поки рівень тиску не перевищить систолічний тиск. У потрібний момент припиняються звуки, які чує лікар. При цьому кровотік повністю перекритий.

Потім лікар повільно спускає повітря з рукава та тиск слабшає. Коли рівень тиску опускається до систолічного, слух лікаря фіксує "перший тон Короткова". У цей час тиск піднімається і кров починає ривками рухатися всередині судин плеча. Звуки мають нерівномірний характер. Повітря продовжує виходити з манжети, тиск знижується, звуки, які чути у фонендоскопі, набувають більш глухого характеру та невдовзі припиняються.

Діастолічний тиск вдається зафіксувати саме в цей момент. Коли тиск усередині рукава опускається нижче цього рівня, на шляху у кровотоку зникають усі імпровізовані перешкоди.

як правильно виміряти тиск механічним тонометром

Головний недолік ручних тонометрів - складність використання. Без правильних теоретичних знань і практичних навичок зростає ризик отримати некоректні показання. Роль людського фактора зростає. З цієї причини все більше людей віддає перевагу електронним тонометрам. Вони працюють за осцилометричним методом.

В його основу покладено фіксацію змін в об'ємі тканин. На кінцівку чинять дозований тиск — це призводить до пульсації артерії, прилад реєструє зміну рівня тиску всередині рукава. Без спеціального обладнання людина не здатна фіксувати зміни діаметра судин.

Методику ще 1876 року розробив фізіолог Е. Марей. Але в ті роки запропонований алгоритм вважали занадто складним. Сьогодні, в епоху комп'ютерів і спрощеного до межі аналітичного програмного забезпечення, опрацювання будь-яких масивів даних уже не становить складності. 

На відміну від механічних пристроїв електронні тонометри показують точні дані навіть у разі накладення рукава на нетовсту тканину сорочки, футболки або сукні. Максимальна похибка сучасного обладнання до 3 мм ртутного стовпа. На жаль, попри цей факт, зчитування некоректних показників через людський фактор, як і раніше, розповсюджене дуже широко.

 

Які ж помилки роблять покупці тонометрів, які міряють тиск у домашніх умовах

Помилка перша — вибір невідповідної манжети

У кожному магазині медичної техніки можна зустріти плечові та зап'ястні тонометри. Останні вважають більш зручними та точними. Працюють на батарейках або від електрики. Але є нюанси. Людям із зайвою вагою використовувати такі прилади не рекомендовано. Це можна пояснити тим, що показники вимірювання артеріального тиску в чоловіків і жінок із зайвою вагою  багато в чому залежать від того, наскільки далеко від серця поміщено тонометр.

Судини у людей із другим ступенем ожиріння і вище не мають постійної величини діаметра, а це також впливає на коректність показань. Якщо вік людини перевищує 45 років, еластичність судин погіршується і визначати тиск за допомогою електронного тонометра також не рекомендують.

У всіх перерахованих вище випадках тонометри на зап'ястя часто видають некоректні показання. Тому під час купівлі одного приладу для всієї сім'ї, медики рекомендують віддавати перевагу плечовому механічному пристрою.

Помилка друга — манжета невідповідного розміру

Вважають найпоширенішою. Якщо мовиться про плечовий тонометр, слід відштовхуватися від довжини плеча, яка у дорослих людей зазвичай перебуває в діапазоні від 23 до 32 см. Купівля занадто вільної манжети призведе до зчитування занижених показників, тісний рукав, навпаки, завищує верхню і нижню межу артеріального тиску. Кардіологи зі США радять, щоб довжина манжети в окружності становила від 18 до 26 см або не менше 80 % від зазначеного вище показника довжини плеча.

Оптимальна ширина рукава (манжети) становить 40 % довжини плеча. Або від 12 до 14 см. Якщо немає під рукою лінійки, є спосіб визначити оптимальний розмір "на око". Відповідна манжета покриває приблизно 2/3 відстані від плеча до ліктя людини. Якщо обхват руки занадто великий або навпаки, маленький, слід проявити уважність і придбати манжету відповідних параметрів.

Діаметр окружності руки посередині між ліктьовим суглобом і плечем

Розмір манжети тонометра

     18-22 см

     Small (маленький)

     22-32 см

     Medium (середній)

     32-45 см

     Large (великий — збільшена манжета)

 

Помилка третя — некоректне положення тіла

Запам'ятайте. Найголовніше завдання під час вимірювання тиску — нейтралізувати вплив гравітації. Саму процедуру бажано проводити на одному рівні з серцем. Вийти на максимальну точність показань вдається при вертикальному положенні. Лежачи, напівлежачи або на боці виникають перешкоди, які в підсумку позначаються на точності показань.

Якщо пацієнт не може стояти або сидіти, а тільки лежить на спині, кінцівку все одно необхідно підняти на один рівень із серцем. При цьому слід враховувати, що показання будуть завищені на 3-5 мм. Коли манжета розташована вище серця, показники артеріального тиску занижуються. Якщо рукав поміщений нижче серця, зчитувані показання будуть вищими.

Як знайти оптимальний рівень серця?

В організмі кожної людини є так звана флебостатична вісь. Вона проходить у місці, де грудина з'єднується з четвертим ребром. Приблизно на цьому рівні розташована середня частина камери правого передсердя. Саме її кардіологи радять приймати за той самий "рівень серця".

Особливу увагу слід звернути на пацієнтів із хворобами легень, що мають обструктивний хронічний характер, і людей, які страждають на кіфоз. У них флебостатична вісь нерідко зміщена, через що самостійне вимірювання легко призводить до помилкових показників. Оптимальне положення за умови відсутності зазначених вище хвороб таке: людина сидить із рівною поставою на стільці з високою спинкою, рука перебуває на столі у вільному положенні з упором на лікоть. Розмовляти та рухати рукою під час використання тонометра не рекомендовано.

Помилка четверта — некоректне розташування манжети

Не варто накладати рукав на піджак або товстий светр — їх краще зняти, щоб уникнути зчитування неточних показань. Виняток становлять електронні тонометри — їх дозволяють накладати прямо на сорочку або блузку. Не рекомендовано сидіти в положенні коліно на коліно або схрещувати ноги. У цьому разі артеріальний тиск нерідко підіймається на 2-8 мм.

Фактично, тиск можна виміряти на всіх доступних ділянках кінцівок, від зап'ястя до окремих пальців і щиколоток. У міру віддалення від серця діастолічний тиск знижуватиметься, а систолічний навпаки - зростатиме. Але на середній показник ця особливість практично не впливає.

Помилка п'ята — бажання виміряти тиск два, три та більше разів

Цим грішить якщо не кожен другий, то щонайменше кожен третій власник електронного або механічного тонометра. Уже під час першої процедури судини адаптуються до нових умов, тому повторювати процедуру двічі поспіль на одній і тій самій руці неприпустимо. Під час повторного вимірювання показники можуть відрізнятися на 20 і навіть на 40 мм ртутного стовпа.

За необхідності повторно виміряти АТ, повторювати процедуру слід після закінчення семи, а краще десяти хвилин. Під час використання тонометра в кабінеті лікаря перші п'ять-десять хвилин необхідні для адаптації психіки пацієнта. Якщо цієї рекомендації не дотримуватися, показники також можуть бути завищені через нервове перезбудження.

Багато пацієнтів відчувають неконтрольований страх у кабінеті лікаря. Це одна з основних проблем вимірювання тиску в медустановах по всьому СНД. Прихований страх турбує багатьох пацієнтів і додає від 20 до 40 мм до показань приладу. Якщо вимовляти під час вимірювання якісь слова, це додасть ще до 10 мм рт. ст.

Перед вимірюванням АТ протипоказані:

  1. Сигарети щонайменше за півтори-дві години.
  2. Назальні та очні краплі мінімум за півтори-дві години.
  3. Вживання алкоголю, енергетичних і тонізувальних напоїв мінімум за дві години.
  4. Вживання їжі мінімум за годину до процедури.

У разі неприродно високих показань перевірте справність роботи електронного тонометра. У низці випадків причиною збою стають батарейки, що сіли. Щоб виправити ситуацію, рекомендують переходити на електроживлення або використовувати механічний тонометр.

Коментарі
Залиште свій коментар
Ваша електронна адреса не буде опублікована

0 800 500 128

*безкоштовні дзвінки по Україні

Графік роботи call-центру:

8:00-20:00 пн-нд