Амінокислоти та їх застосування у спортивному харчуванні

05.07.2021 28.03.2024
5280
Переглядів: 5280

Для чого потрібні амінокислоти? Насамперед, це важливий будівельний матеріал. З них синтезуються білки, які внаслідок "вибудовують" тканини організму, починаючи від стінок органів, і закінчуючи м'язовими волокнами та підтягнутою шкірою. Водночас амінокислоти беруть участь у метаболічних процесах, обміні енергії та навіть впливають на якість сну, розумову активність і настрій.

Амінокислоти користь для організму

 

Амінокислоти поділяють на:

  • Замінні. Це амінокислоти, які синтезуються в організмі людини в певних умовах. До таких амінокислот належать: аланін, гістидин, аспарагін, гліцин, пролін, глутамін, серин та інші. При цьому важливим моментом є те, що всі з вищезазначених кислот синтезуються в організмі в різних обсягах, й іноді їхні запаси теж важливо поповнювати за рахунок зовнішніх джерел.
  • Замінні умовно. Організм виробляє такі амінокислоти тільки, якщо дотримуватися певних умов. До таких речовин можна віднести аргінін, цистеїн, тирозин, гістидин. Наприклад, той самий гістидин синтезується в організмі, але в невеликих обсягах, а тирозин виробляється тільки за достатнього надходження фенілаланіну.
  • Незамінні. Це 8 найважливіших амінокислот, які потрібні організму, але не синтезуються в ньому. Такі речовини мають системно потрапляти в організм разом із продуктами харчування та харчовими добавками. До таких амінокислотних сполук належать аргінін, валін, ізолейцин, лейцин, лізин, метіонін, треонін, триптофан і фенілаланін.

 

Амінокислоти: для чого застосовують у спортивному харчуванні

З погляду на заняття спортом амінокислотний баланс організму не менш важливо контролювати, ніж обсяги спожитих білків, вуглеводів і добової кількості води, що випивається.

 

Властивості та ефект амінокислот у спортивному харчуванні:

  • Регенерація м'язових волокон і стимуляція відновлювальних процесів після травм, розтягнень, інтенсивних навантажень.
  • Участь у процесах енергетичного обміну та своєчасне забезпечення організму необхідним об'ємом енергії до і після тренування.
  • Нормалізація обмінних процесів у організмі, налагодження гормонального балансу.
  • Підвищення концентрації, уваги, поліпшення роботи нервової системи.
  • Поліпшення та всебічне підтримання роботи імунної системи.
  • Участь у процесах жироспалювання та контролю голоду.
  • Сприяння формуванню та збільшенню м'язових об'ємів.
  • Зміцнення хрящів, сухожиль, волосся, нігтів і поліпшення пружності й еластичності шкіри.
  • Поліпшення витривалості та енергетичного потенціалу спортсмена, який стимулює підвищення віддачі на тренуваннях, і як результат, сприяє збільшенню м'язових об'ємів і силових якостей спортсмена.
  • Зменшення больового синдрому в м'язах.

 

Види амінокислот

Далі розглянемо низку замінних і незамінних амінокислот, які найчастіше застосовують спортсмени в процесі тренувань для поліпшення спортивних якостей.

 

BCAA

Це три протеїногенні амінокислоти з розгалуженими бічними ланцюгами. До них належать лейцин, ізолейцин і валін. Властивості цих амінокислот у спортивному харчуванні дуже важливі. Вони сприяють нарощуванню м'язової маси, покращують метаболізм і активізують процеси жироспалювання в умовах фізичних навантажень.

 

Користь амінокислот BCAA

Спортсмени приймають такі добавки в період активних тренувань, спрямованих на нарощування м'язової маси, схуднення, а також у випадках, коли бажають підтримувати фізичну форму. Добавки такого типу водночас сприяють уповільненню розпаду м'язів. Наголосимо, що добова потреба в таких сумішах у спортсменів вища, ніж у людей, які не працюють над поліпшенням фізичної форми. Незважаючи на це, під час прийому добавок важливо не зловживати спортпітом і не перевищувати дозволені добові дозування.

 

BCAA належать до незамінних амінокислот, тому їх важливо приймати разом із продуктами харчування, або за допомогою біоактивних добавок. Варто зазначити, що ця трійка амінокислот в оптимальних кількостях міститься в м'ясі, птиці, молоці, кисломолочному сирі, горіхах, різній рибі та яйцях.

 

Амінокислотний комплекс BCAA, 1800 мг, 100 капсул, Progress Nutrition

Амінокислотний комплекс BCAA, 1800 мг, 100 капсул, Progress Nutrition

 

Амінокислотні комплекси

Амінокислотні комплекси, зазвичай, містять замінні та незамінні кислоти, а також окремі види вітамінів, які посилюють дію амінокислот. То для чого потрібні в спорті комплекси амінокислот? Такі добавки, наприклад, можуть містити BCAA, аргінін і вітамін B – у цьому разі таке спортивне харчування сприяє швидкому засвоєнню амінокислот і забезпеченню м'язів потрібними компонентами для швидкого зростання та збільшення об'ємів під час фізичних навантажень.

 

Також до таких комплексних добавок належать суміші на основі таурину, L-тирозину, триптофану, гліцину, реабілакту та інших міксів амінокислот.

Аминокислотный комплекс

Амінокислотні комплекси

 

Аргінін

Амінокислота аргінін входить до складу білків і пептидів. Є частково замінною амінокислотою. Роль амінокислот такого типу в бодібілдингу така: добавки на основі аргініну стимулюють синтез оксиду азоту, сприяють пролонгуванню анаболізму м'язів і завдяки участі в різних процесах життєдіяльності (зокрема, регулюванні кровообігу), сприяють поліпшенню самопочуття під час активного тренування.

 

Часто аргінін також приймають як добавку для профілактики захворювань серця і судин, адже амінокислота сприяє нормалізації та поліпшенню кровообігу. Підвищує показники витривалості та сили.

 


І на цьому позитивний вплив аргініну на організм не закінчується. Добавка стимулює роботу мозку, покращує транспортування кисню до тканин, і найголовніше, – бере участь у виведенні аміачних сполук інфрачервоного походження з організму, що утворюються під час розпаду білків. Також помітний позитивний вплив аргініну на роботу імунної системи та печінки.

 


Потрібно відзначити користь амінокислоти в спорті для дівчат, адже вона сприяє зниженню больових відчуттів під час менструацій, зміцнює імунну систему. А також бере активну участь у жироспалювальних процесах, сприяє активному розщепленню жирових відкладень і підтриманню оптимальної форми.

 

Серед джерел аргініну виділяють куряче філе, коров'яче молоко, курячі яйця, свинину, волоські та кедрові горіхи.

L-аргінін, 90 капсул, Progress Nutrition

L-аргінін, 90 капсул, Progress Nutrition

 

Глютамін

Глютамін або ж L-глютамін також важлива амінокислота, як у контексті здоров'я, так і занять спортом. Належить до замінних кислот і синтезується в організмі. 

 

Як працюють амінокислоти глютаміни

Насамперед глютамін є однією з 20 стандартних амінокислот, які входять до складу білка. Саме вона формує основну частку амінокислотного профілю скелетних м'язів. Амінокислота збільшує об'єм м'язових волокон і сприяє компенсації їхніх пошкоджень. Її вважають активною добавкою для професійних спортсменів, проте приймають її також непрофесійні атлети і не тільки. Немає єдиної відповіді, які амінокислоти кращі для занять спортом, однак, якщо складати список ТОП-5, то глютамін однозначно буде в ньому.

 

Головні функції L-глютаміну в організмі:

  • Розвиток і підтримання м'язових обсягів;
  • Антикатаболічний захист м'язової маси;
  • Підвищення ефективності спортивної підготовки;
  • Сприяння розвитку сили і витривалості;
    Підвищення рівня гормону росту (GH), який належить до ефективних анаболічних гормонів.

 

Зважаючи на згадані вище функції, глютамін спортсмени приймають додатково для розвитку, підвищення та підтримки силових якостей і об'ємів м'язів. Також кислота потрапляє в організм разом із такими продуктами харчування рослинного і тваринного походження: шпинатом, капустою бобовими, яловичиною, куркою, рибою, яйцями.

Глутамін GLU-TA, 600 г, зі смаком лимона, UNS

Глутамін GLU-TA, 600 г, зі смаком лимона, UNS

 

Цитрулін

Цитрулін – умовно замінна амінокислота. Вона синтезується в організмі в невеликих кількостях за певних умов. Особливо важлива під час інтенсивних фізичних навантажень і активних занять спортом, тому в цих випадках добавку приймають додатково. Вперше була отримана з кавуна. Джерелом цієї амінокислоти у формі спортхарчу вважаються добавки на основі цитруліну малату. 

 


Для чого потрібні амінокислоти такого типу

Спортхарчування із вмістом такої амінокислоти сприяє зняттю втоми, стимулюванню обмінних процесів і клітинної регенерації, відновленню запасів АТФ –після занять спортом і фізичної активності. Також добавка допомагає поліпшити м'язові об'єми. Разом із цим цитрулін запобігає перетворенню аміаку на сечовину і сприяє природному синтезу аргініну (амінокислоти, про яку ми вже говорили раніше).

 


Джерела цитруліну, крім концентрованих спортивних добавок, – це кавунова кірка, диня, цибуля, часник, морепродукти, яловичина, яйця, бобові.

Амінокислота Citrulline Malate, 300 г, лайм, BioTech

Амінокислота Citrulline Malate, 300 г, лайм, BioTech

 

Бета-Аланін

Ця амінокислота також відома, як β-Аланін. Вона належить до незамінних амінокислот, оскільки не може бути синтезована в організмі. Головне завдання Бета-Аланіну – збільшення працездатності та продуктивності м'язів. Добавки на основі цієї амінокислоти сприяють пролонгуванню анаболічних процесів у м'язах, допомагають фізично відновлюватися після навантажень, а також беруть участь у метаболічних процесах.

 

Ефект від застосування Бета-Аланіну:

  • Стимулювання збільшення м'язових обсягів;
  • Збільшення енергетичного потенціалу та працездатності м'язів;
  • Нормалізація рівня цукру в крові;
  • Відтермінування катаболізму м'язів;
  • Зменшення больового синдрому в м'язових тканинах після інтенсивних фізичних навантажень.

Природні джерела β-Аланіну яловичина, баранина, кета, горбуша, арахіс, бринза і тверді сорти сиру.

Амінокислота Beta Alanine, 100 капсул, Progress Nutrition

Амінокислота Beta Alanine, 100 капсул, Progress Nutrition

 

Де шукати амінокислоти в продуктах харчування

Практично всі амінокислоти, необхідні для занять спортом, можна компенсувати за допомогою продуктів харчування. Однак зазначимо, що в біоактивних добавках такі речовини містяться в концентрованому вигляді, а також у формі сполук, які оптимально засвоюються організмом.


Далі наведемо перелік продуктів харчування, за допомогою яких можна отримувати замінні та незамінні амінокислоти.

Природні джерела амінокислот:

  • BCAA, лейцин, ізолейцин і валін (незамінні). М'ясо, птиця, молоко, сир, горіхи, риба і яйця.
  • Аргінін (умовно замінний). Куряче філе, коров'яче молоко, курячі яйця, свинина, волоські та кедрові горіхи.
  • Глютамін (замінний). Шпинат, капуста, бобові, яловичина, курка, риба, яйця.
  • Цитрулін (умовно замінний). Кавунова кірка, диня, цибуля, часник, морепродукти, яловичина, яйця, бобові.
  • Бета-Аланін (незамінний). Яловичина, баранина, кета, горбуша, арахіс, бринза і тверді сорти сиру.

 

Що таке амінокислоти в спорті

 

Когда и как принимать аминокислоты

Отримати максимальну користь від амінокислотних спортивних добавок можна тільки за умови правильного споживання спортивного харчування. Відповідно до типу і функцій добавок в організмі, їх рекомендують приймати за згідно з індивідуальним дозуванням за 30-40 хвилин до тренування або за 30-40 хвилин після фізичних навантажень. Зазвичай особливості прийому залежать від бажаних результатів і типу фізичної активності (аеробної, анаеробної).

 


Перед системним споживанням добавок рекомендуємо проконсультуватися з лікарем, а також дотримуватися запропонованого виробниками добового дозування. Важливо в жодному разі його не перевищувати.

 


Наостанок зазначимо, що амінокислотні спортивні добавки – це не тільки чудова можливість заповнити дефіцит важливих амінокислот в організмі, а й ефективний спосіб досягти бажаних спортивних результатів за мінімальний термін. Під час споживання добавок дуже важливо дотримуватися дозування і рекомендацій, що стосується системності вживання - курс-перерва.

Коментарі
Залиште свій коментар
Ваша електронна адреса не буде опублікована

0 800 500 128

*безкоштовні дзвінки по Україні

Графік роботи call-центру:

8:00-20:00 пн-нд